Svatojánské slavnosti bylin opět zvou k návštěvě Vlčí Hory

24.6.2016 – 26.6.2016, 23:59

Tradiční Svatojánské slavnosti bylin na Vlčí Hoře, spojené s oslavou letního slunovratu, se budou konat od pátku 24. do 26. června. Tradiční oslava letního slunovratu je spojená s večerním rituálem svěcení věnce, který slavnosti v pátek 24. června zahájí. Předtím bude také slavnostně otevřeno nové Návštěvnické centrum, které nabídne čajovnu i prostory pro přednášky i kurzy. Na sobotu 25. června je připraven bohatý program pro malé i velké – hudba, divadlo, odborné přednášky, tvůrčí dílny, trh řemesel a regionálních výrobků. Slavnosti vyvrcholí závěrečným rituálem v neděli dopoledne.

V pravidelném cyklu Přednášky pod jasanem letos vystoupí například Monika Hasalová s přednáškou z cyklu Umění žít, zubní lékař Stanislav Cícha osvětlí, co o nás prozrazují zuby a čím je spravit. Helena Tomanová, vizážistka, promluví o tom, proč naše duše potřebuje krásu.  S odborným výkladem botanika a odborníka na léčivé rostliny Zbyňka Šedivého pak můžete navštívit zdejší unikátní botanickou zahradu, založenou na principech permakultury.

Připraven je také bohatý hudební a divadelní program. Vystoupí například bluesfolkové duo Erdela Teriérová a Iveta Dolanová, zajímavé hudební uskupení Biorchestr, s akustickou kytarou pak Franz, dále duo Huso či folková kapela Žamboši či skupina Listolet. Motyčkovic klika  předvede divadelní představení a děti se mohou těšit na vystoupení Divadla Matýsek.

Tvůrčí dílny nabídnou nejrůznější tvorbu pro malé i velké, například laboratoř v přírodě, míchání vlastních parfémů, stánky s osobitým zbožím a regionálními výrobky, s tradičním i netradičním občerstvením, také informace o alternativních způsobech léčby nejrůznějších neduhů.

Nechte se také zlákat k výletům do okolí – například na nedalekou rozhlednu na Vlčí Hoře, zdatnější turisté se mohou vydat na zříceninu hradu Krásný Buk či po Köglerově naučné stezce, která mapuje zdejší geologický vývoj. Víte, že je to nejstarší naučná stezka u nás?

Svatojánské slavnosti bylin připravil spolek Vlčihorská zahrada, nástupnický subjekt Občanského sdružení Nobilis Tilia. Svatojánské slavnosti bylin se budou konat v areálu společnosti Nobilis Tilia s. r. o., který najdete nedaleko městečka Krásná Lípa, v obci Vlčí Hora – mapa zde. Loňský ročník navštívilo přes tři tisíce lidí. Více informací o akci najdete zde.