Proč je tak důležitý správný výběr obuvi na turistiku?

29. červen 2021, 11:36
Proč je tak důležitý správný výběr obuvi na turistiku?

Trávíte mnoho času v přírodě, a tak přemýšlíte nad investicí do pořádné obuvi, která bude vaše kroky provázet déle než jednu sezónu? Přečtěte si, proč je právě vhodný výběr obuvi tak důležitý pro vaše nohy.

Co dokáží špatné boty?

Otlaky, bolestivé puchýře a zhuntované nohy, které si už konečně chcete hodit nahoru. Kdo by neznal tyhle nepříjemné záležitosti, které se objeví zpravidla pokaždé, když na nohy obujeme nesprávné boty. Z dlouhodobého hlediska má ale nekvalitní a nepadnoucí obuv ještě horší dopady. Mezi nimi je třeba opotřebení a bolest kloubů, přetížení chodidla či špatné držení těla. Je jedno, zda se procházíte spíše po vesnici nebo se vydáváte na celodenní túry. Vaše nohy si zaslouží komfort, oporu a bezpečí v každém případě. Jak ale padnoucí pánské či dámské trekingové boty poznat?

Velikost boty až na prvním místě

Pří výběru padnoucí obuvi je na první místě správně zvolená velikost. Zdá se to možná samozřejmé, ale často lidé zapomínají na to, že by měli mít v botě ještě několik milimetrů navíc. To oceníte zejména ve chvíli, kdy si budete muset obléct jednu ponožku navíc nebo tehdy, kdy vaše chodidlo po několikahodinové chůzi trochu nateče. To je ale běžný jev, kterého se nemusíte zaleknout. Další potřebné vlastnosti bot se odvíjí od terénu, ve kterém se plánujete nejčastěji pohybovat. Pro opravdu náročný terén obujete botu pevnou v kotníku, která bude disponovat tuhou podrážkou s hrubým vzorkem. Nízké boty s měkčí podrážkou zase využijete při kratších túrách po zpevněných cestách, a tedy klidně i pro každodenní chůzi po městě či se psem kolem domu. V neposlední řadě budete vybírat i z dostupných materiálů.

Kůže nebo textil?

Nejtrvanlivějším materiálem zůstává kůže. Pokud se budete o kožené boty správně starat, vydrží klidně deset let. Jestliže vám tedy nevadí vyšší pořizovací cena i jejich hmotnost, kůže bude ideální variantou. Pozadu ale nezůstávají ani další materiály, které jsou často kombinované právě s kůží. Textilní boty s koženými doplňky nevydrží tak dlouhou dobu, za to se vám odvděčí příjemnější hmotností a budou prodyšnější. Nezapomeňte se při koupi bot informovat i o správné péči, která vám zaručí jejich maximální možnou životnost.

Foto: Freepik.com