Get On Up - Příběh Jamese Browna

13.11.2014, 15:00 – 26.11.2014, 23:29

James Brown byl nespoutaný živel, jenž si vždycky dělal, co chce. Nesnesitelná frackovitost, kterou v plné kráse rozbalí hned v úvodu filmu, má hluboké kořeny v jeho minulosti.

Get On Up - Příběh Jamese Browna

K ní se divák propracovává postupně, prostřednictvím retrospektivních střípků, které odhalují nelehké dětství v dobách hospodářské krize, odloučení od rodičů, pobyt v polepšovně a v base. James se nikde nenaučil pravidla, podle kterých společnost fungovala. I proto je permanentně porušoval. Na druhou stranu se nebál měnit zavedené pořádky, což mu pomáhalo v zásadních životních a především hudebních rozhodnutí. Film Get On Up, který si název vypůjčil od jedné z nejslavnějších Brownových písniček, je nejen silným životním příběhem, ale zároveň si ho lze užít jako hudební koncert napěchovaný jeho největšími peckami.(CinemArt)

Tento pozoruhodný snímek od režiséra Tate Taylora (známého například pro film Černobílý svět) mapuje příběh první poloviny dvacátého století, kde se zaměřuje na život Jamese Browna, který ačkoliv vyrůstá v bídných poměrech, má dar od boha v podobě zázračného hlasu a smyslu pro hudbu. Toho si povšimne právě jeho matka, která ho provede jeho prvními krůčky k tomu, aby pak nastoupil kariéru muzikanta a proslavil se tak po celém světě. Právě díky tomu, jej dnes známe pod přezdívkou The Godfather of Soul, za níž se skrývá dnes již zesnulá legenda soulu a funku, jíž je tento film věnován.

Životopisný / Drama / Hudební

USA, 2014, 139 min
Režie: Tate Taylor
Scénář: Steven Baigelman, Jez Butterworth, John-Henry Butterworth
Kamera: Stephen Goldblatt
Hudba: Thomas Newman
Hrají: Chadwick Boseman, Nelsan Ellis, Viola Davis, Taraji P. Henson, Craig Robinson, Octavia Spencer, Jill Scott, Tika Sumpter, Dan Aykroyd, Keith Robinson, Lennie James, Nick Eversman, James DuMont, Fred Melamed, Aloe Blacc, Ahna O'Reilly

Get On Up - Příběh Jamese Browna