PARALLEL / Groundfloor Group (RO) - Studio Alta

20.3.2015, 18:00 – 20:00

Jaké jsou každodenní projevy vaší kulturní identity (genderu)? Kdo je může postřehnout? Do jaké míry charakterizují váš společenský život?

Tato akce se koná v rámci mezinárodního Festivalu Bazaar.

Ovlivňují vaši ekonomickou situaci, podepisjí se na vztahy s lidmi, se kterými pracujete, nebo na vztahy s vašimi přáteli či příbuznými? Pokud ano, tak jakým způsobem? Jak se tento vliv v průběhu času proměnil? Do jaké míry byl podmíněn společenským a ekonomickým kontextem? A v neposlední řadě - máte vůbec někoho, s kým si o takových věcech můžete promluvit?

Představení Parallel režisérské dvojice Ferenc Sinkó & Leta Popescu se zakládá na zkušenostech performerek Lucii Mărneanu a katy bodoki-halmen. Z jejich námětu vznikl text, na kterémspolupracoval celý autorský tým. Představení provokuje svým bezprostředním přístupem k tématům lidského těla, sexuální identity, represe a přijetí. Těla v pohybu, drag show a autorské písně katy bodoki-halmen společně s živou hudbou skladatele Danagy vytváří dynamickou a pronikavou performanci.

Lucia Mărneanu je absolventkou Fakulty umění na Univerzitě umění a designu v Kluži (2010)a Divadelní fakulty na Univerzitě Babes-Bolyai (2013). V době svých studií se účastnila řady workshopů, programů mobility a několika národních i mezinárodních festivalů. V roce 2013 vyhrála se svým nezávislým projektem 10 Studies About love with Small ‘l’ na rumunském Národním festivalu nezávislého divadla speciální cenu poroty. Za Parallel obdržela v roce 2014 společně s Letou Popescu od Rumunské divadelní asociace (UNITER) cenu za nejlepší debut. Je spoluzakladatelkou organizace Asociatia Reciproca, v rámci které pracuje na svém projektu Salutări din România / Hello from Romania. V současné době studuje magisterský program DasArts v Amsterdamu. Zajímá se o možnosti vyprávění/deformace příběhu mimodivadelními prostředky.

kata bodoki-halmen je nezávislá umělkyně, která vyrostla v malém městě v Rumunsku.Studovala filosofii a divadlo. Mimo své studium se zabývala hledáním jiných přístupů k životu skrz tanec, klaunství, herectví, zpěv a hru na různé hudební nástroje, meditaci a četbu. Uvědomila si, že se nechce věnovat pouze jedné profesi. V současné době se podílí na performancích, ve kterých mísí hudbu, tanec a divadlo. Kata má zálibu v objevování nových forem vyjádření vnitřní osobnosti, je spontánní a improvizuje jak v umění, tak v životě. Věří, že propojení rozličných elementů a spolupráce s ostatními mohou dát vzniknout něčemu jedinečnému a dovést ji k otevřené mysli i duši, větší flexibilitě a udržet její zvědavost.

Námět/ choreografie: Ferenc Sinkó
Režie: Ferenc Sinkó a Leta Popescu
Texty: autorský tým
Scénografie: Valentin Oncu
Kostýmy: Gyopár Bocskai
Písně: kata bodoki-halmen
Hudba: Danaga
Technická podpora: Attila Almási

Studio ALTA