Crosscurrents Trio: Zakir Hussain, Dave Holland, Chris Potter v Praze

18.11.2024, 20:00 – 22:00

Trio složené z velikánů moderního jazzu vzniklo v roce 2019 z podnětu Zakira Husaina a v témže roce vydalo debutovou nahrávku Good Hope. Tvoří jej kontrabasista Dave Holland (ex-Miles Davis, Chick Corea, Bill Frisell atd.), virtuos na tabla Zakir Hussain (John McLaughlin, Mickey Hart, Charles Lloyd, George Harrison, Yo-Yo Ma, Airto Moreira , Billy Cobham) a největší saxofonista své generace saxofonista Chris Potter.

Cena vstupenky: 1350 Kč
Crosscurrents Trio: Zakir Hussain, Dave Holland, Chris Potter v Praze
  • Adresa:
    Na Rejdišti 77/1
    Praha 1 110 00

Zakir Hussain - Maestro indických bubínků tabla
Osobnost epochálního významu jak pro moderní jazz tak pro World Music i klasickou hudbu severní Indie. Zakir Hussain založil spolu s Johnem McLaughlinem revoluční sestavu Shakti navazující na Mahavishnu Orchestra, s Mickeym Hartem z Grateful Dead vedl bubenické summity a inicioval desítky hudebních projektů s osobnostmi jako Charles LloydGeorge HarrisonYo-Yo MaVan MorrisonAirto MoreiraBilly CobhamMickey Hart a další. Pochází z elitního indického hudebního rodu - jeho otcem byl Alla Rakha, dlouholetý spoluhráč Raviho Shankara. V Praze naposledy vystupoval se souborem Masters Of Percussion.
 
Dave Holland - Jazzový mohykán
Z Velké Británie jej vytáhl Miles Davis uprostřed angažmá ve slavném klubu Ronnie Scott´s, kde koncem šedesátých let Dave Holland ostřil jazzové ostruhy jako „house bassist“, aby se záhy poprvé stal součástí jazzové historie. Natočil s Davisem totiž hned tři nesmrtelné klasiky Filles de Kilimanjaro, In a Silent Way a Bitches Brew. Do historie žánru se od té doby zapsal ještě mnohokrát, ať už jako spoluhráč, či kapelník. Holland totiž velmi brzy zjistil, že vedle schopnosti pracovat ve službách hudebních vizionářů kalibru DaviseHendersonaHancockaCoreyBreckeraMethenyho nebo Braxtona, má i dar kapelnický. Už v roce 1972 pro ECM natočil svůj Quartet, který se v mnoha personálních obměnách objevoval v průběhu celé Hollandovy kariéry. Dokázal se také metamorfovat třeba v pětici nebo hned celý bigband, vždy se záviděníhodným personálním obsazením.
 
Chris Potter - Nejvýznamější saxofonista své generace
Chris Potter, v současnosti jeden z nejslavnějších světových saxofonistů, čerpá z hry největších mistrů saxofonu, ke kterým přidává ještě svůj osobitý vklad a nevyčerpatelnou improvizační invenci. Spolupracoval s dlouhou řadou významných jazzových umělců ať už z řad "klasiků", tak i progresivistů, např. Rayem BrownemPaulem MotianemJimem HallemJoem LovanemDavem HollandemPatricií Barber či Davem Douglasem. Chris Potter získal řadu jazzových cen. Album Vertigo z roku 1998 bylo vyhlášeno jazzovou deskou roku podle deníku New York Times a magazínu Jazziz, za spolupráci s pianistkou Joanne Brackeen byl nominován na cenu Grammy.