Mimoň, město pod tajemným hradem Ralsko

30. leden 2024, 9:42
Mimoň, město pod tajemným hradem Ralsko

Mimoň se nachází v turisticky oblíbeném Máchově kraji, v Ralské pahorkatině, v podhůří Lužických hor Libereckého kraje. Město je  z velké části obklopeno bývalým vojenským prostorem Ralsko a jeho nekonečnými, především borovými lesy a krásnými meandry řeky Ploučnice. Mimoňská oblast je vyhlášeným houbařským rájem. Okolí Mimoně poskytuje díky rozsáhlému bohatství přírodních krás řadu možností k provozování turistiky, cykloturistiky i vodáctví.

 

Ve městě se nachází spousta památek, které nesmíte při návštěvě Mimoně vynechat. Nejvýznamnějšími památkami města je farní kostel svatého Petra a Pavla s vyhlídkovou věží. Kostel je dominantou města a je zasvěcen sv. Petru a Pavlu a jáhnům sv. Agapitovi a sv. Jiřímu, jejichž ostatky jsou zde také uloženy. Pod kostelním vrchem se nacházejí unikátní pískovcové pivovarské i užitkové sklepy s chodbami.

Areál Božího hrobu je důležitou barokní památkou města. Stavba byla dokončena v roce 1667 významným stavitelem Giuliem Broggio.

Ve městě se dále nacházejí především sochy barokní. Nejvíce jich je zasvěceno Janu Nepomuckému. Významný je také tzv. mariánský sloupsloup Nanebevzetí Panny Marie.

Zámek na náměstí postavili roku 1570 Bíbrštejnové, ve výstavbě pokračovali Putzové a Hartigové. Po roce 1945 byl však ve správě armády zámek zdevastován a roku 1985 byl odstřelen. Z mimoňského zámku zbyl zámecký park s ohradní zdí a Zámecký most. Zámecký park byl původně bažantnicí s hájovnou. Generální opravu a rozšíření zahájil František de Paula z Hartigů. Park byl pak ještě několikrát rozšiřován. Uvnitř parku se nachází rybník s ostrůvkem.

Mimoň je z velké části obklopena plochou bývalého vojenského výcvikového prostoru Ralsko s poměrně rozsáhlými, především borovými lesy a krásnými meandry řeky Ploučnice. Mimoňská oblast je také vyhlášeným houbařským rájem.

Výlety v okolí

Nejvýraznější dominantou krajiny kolem Mimoně je bezesporu Ralsko. Typický je pro něj tvar kužele, který je z jedné strany jakoby nakousnutý. Na vrcholu se tyčí zbytek hradní věže stejnojmenné hradní zříceniny, odkud se vám naskytne dechberoucí výhled do okolní krajiny.

Mimoní vás provede turistická trasa, která vás lipovou alejí přivede do Vranova a dál kolem skalních pískovcových útvarů Vranovských skal se zajímavou skalní Juliinou vyhlídkou až ke gotické zřícenině hradu Ralsko. Vranovské skály jsou pískovcové skalní útvary a vyhlášena přírodní památka. Toto skalní město se rozkládá na svazích hory Ralsko, ukrývá mnoho zajímavých pískovcových tvarů reliéfu. Můžeme zde spatřit skalní věže, skalní okna, převisy, ale také tzv. skalní hřiby.

Pekelný jícen, Hromová rána, známe ji ale spíše pod názvem Průrva Ploučnice. Jedná se o unikátní a pozoruhodné dílo, jedná se o umělý vodní tunel, kterým protéká řeka Ploučnice. Tunel byl skalním masivem prorážen pravděpodobně v 16. století jen krumpáči a lopatami.  V současnosti je místo známé zejména mezi vodáky, kteří říčku sjíždějí.

Hradčanské stěny jsou rozsáhlou pískovcovou oblastí, která stojí za návštěvu, může vás zde překvapit hloubka a spletitost skalních roklí. Oblast je charakteristická řadou kontrastů. V Hradčanských stěnách lze nalézt skalní útvary, které jsou vyloženě sochařským dílem přírody. Třeba jeskyně Psí kostel, Havraní skála s vyhlídkou na Ralsko, Skalní brána, skalní věž je Tvarožník. Územím vás provede Naučná stezka Jeřáb.

Za návštěvu jistě stojí také nedaleká barokní papírna nacházející se v blízkosti obce Hamr na Jezeře, která patří mezi nejdůležitější technické památky u nás. Za opravu fasády získala stavba ocenění v soutěži Památka roku 2017, což je předzvěst úžasné podívané. Blízký Hamerský rybník je obklopen dalšími zajímavými místy k probádání a procházce: Hamerský špičák s hradem Děvínem, Mlýnský a Chrástenský vrch.

Virtuální prohlídka

TIC Mimoň

adresa: Mírová 76, 471 24 Mimoň
e-mail: [email protected]
telefon: +420 725 746 739

www.kulturamimon.cz

11.5.2024, 13:30 – 20:00
Zveme vás na další Zámeckou slavnost v Mimoni, která se koná již tradičně v Zámeckém parku v Mimoni. Čím je tato slavnost... více