Otevření Městské obrazárny na zámku v Litomyšli

27.4.2019, 10:30 – 11:30

V sobotu 27. dubna budete mít v 10.30 jedinečnou možnost zúčastnit se na Státním zámku Litomyšl otevření Městské obrazárny, tedy stálé expozice Městské galerie Litomyšl, od jejíhož zřízení uplyne v příštím roce již 95 let.

Přijďte si vychutnat sklenku dobrého vína a zhlédnout – v doprovodu Stanislava Vosyky a s pomocí skládanky Top 15 děl obrazárny – úchvatnou kolekci obrazů a plastik od regionálních tvůrců (za všechny uveďme alespoň Antonína Dvořáka, Josefa Voleského nebo Josefa Matičku) i proslulých umělců: Bohdana Kopeckého, Václava Boštíka, Olbrama Zoubka, Františka Tichého, Jana Zrzavého, Julia Mařáka a žáků jeho krajinářské školy, Maxe Švabinského, Jana Štursy, Václava Špály, Emila Filly, Josefa Čapka, Antonína Procházky, Josefa Váchala a dalších. Až do 29. září bude k vidění například Tichého špičkové dílo Paříž s Eiffelovou věží (1935), vytvořené na objednávku litomyšlské galerie a prezentované i na výstavách československého umění ve Francii a Velké Británii, či Mařákův obraz Průhled bukovým lesem (1858–1859), zakoupený v roce 1938 za tehdy horentní částku 48 500 korun.

Roku 1943 zval purkmistr Litomyšle MUDr. František Lašek, jeden ze zakladatelů galerie, k návštěvě jedné místní výtvarné výstavy slovy: „Prohlížejíce za velebného klidu umělecká díla, vnořujeme se do sebe, povznášíme se, abychom občerstveni a posíleni vrátili se ku práci všedního dne.“ Ani dnes tomu není jinak.