My Country; a Work in Progress - Nová scéna Národního divadla

Básnířka Carol Ann Duffy a režisér Rufus Norris je proložili proslovy stranických předsedů – a tak vznikla nová hra. Národní divadlo s ní objelo řadu měst ve Velké Británii a na závěr vznikl tento film. Ten je vlastně převodem inscenace do jiného média. Nejedná se o běžný záznam divadelní inscenace, děj se odehrává v reálných kulisách, ale struktura představení, promluvy postav i původní obsazení byly zachovány.

 

My Country; a Work in Progress - Nová scéna Národního divadla
  • Adresa:
    Národní 1393/4
    Praha 1 110 00

Scénář: Carol Ann Duffy, Rufus Norris
Režie: Rufus Norris
Kamera: Andrew Dunn
Střih: John Wilson
Producent: Caroline Lawrence
Výkonní producenti: Emma Cahusac, Dixie Linder
Produkční společnosti: The National Theatre, Cuba Pictures


Alegorická Británie svolává svůj lid. Caledonia (Skotsko), Cymru (Wales), East Midlands, North East, Severní Irsko a South West přicházejí promluvit za své území. Diskuse je vášnivá, šípy jsou ostré, stereotypy zakořeněné a názory rozporuplné. Může existovat něco jako Spojené království? Bezprostředně po referendu o brexitu se tým z londýnského Královského národního divadla vydal na cesty, aby promluvil s lidmi od devíti do sedmadevadesáti let po celé zemi a vyslechl jejich názory na zemi, kterou všichni označují za svůj domov. V řadě velice osobních rozhovorů zazněly názory upřímné, emocionální, vtipné a někdy vyhrocené.

Básnířka Carol Ann Duffy a režisér Rufus Norris je proložili proslovy stranických předsedů – a tak vznikla nová hra. Národní divadlo s ní objelo řadu měst ve Velké Británii a na závěr vznikl tento film. Ten je vlastně převodem inscenace do jiného média. Nejedná se o běžný záznam divadelní inscenace, děj se odehrává v reálných kulisách, ale struktura představení, promluvy postav i původní obsazení byly zachovány.


Přibližná délka filmu: 55 min

Anglicky s českými titulky (překlad Ladislav Nagy)

Po projekcích následují diskuse s producentem Pádraigem Cusackem a dalšími hosty.

DOPOLEDNÍ DISKUZE
V českém kontextu film vzbuzuje celou řadu otázek. Nakolik se česká společnost liší od té britské? Proč se tolik brání odlišnosti? A brání se jí skutečně, nebo je to jen optický klam, způsobený sociálními sítěmi, politickým marketingem a aktivitou nepřátelských trollů? A především – nalezneme ve svých dějinách či kultuře důvody k podobné hrdosti, která je v posledku tím, co společnost drží pohromadě?

Na tyto a podobné otázky budou společně s námi hledat odpovědi Jiří Hošek, který do minulého roku působil jako zpravodaj Českého rozhlasu ve Velké Británii, Lukáš Houdek, koordinátor projektu Hate Free Culture, aktivista za práva menšin a ředitel nakladatelství Kher, specializujícího se na romskou literaturu, a Bohumil Kartous, odborník na vzdělávání ve společnosti EDUIN. Za tvůrce se diskuse zúčastní Pádraig Cusack, producent My Country; a Work in Progress, který se podílí na inscenacích po celém světě. Pracuje pro Royal National Theatre (Královské národní divadlo) v Londýně, Wales Millennium Centre v Cardiffu a National Centre for the Performing Arts v Bombaji.

Diskutovat budeme o tom, zda je česká společnost náchylnější k populismu než země se stabilnější demokratickou kulturou, zda a proč jsme xenofobnější nežli jiné národy a čím to je, zda a proč je naše místo v Evropské unii, případně jiném geopolitickém celku či kdo a proč se nás snaží z našeho současného zahraničně-politického ukotvení vymanit. 


ODPOLEDNÍ DISKUZE
Účastníci diskuze: Pádraig Cusack, Thomas Bellinck, Jana Hybášková
Na pozadí dokumentu o Brexitu a jeho vnímání britskou společností rozvineme debatu o českém postavení v rámci Evropské unie, o stále sílících fenoménech populismu, xenofobie, extremismu, o možné budoucnosti Evropské unie a o tom, kam česká společnost svými kulturními, politickými a společenskými kořeny patří a nepatří. Specifikem debaty bude její formát (Open Space), který umožní účastníkům zapojit se do debaty formou menších diskuzních skupin na zcela konkrétně formulovaná témata.
Diskuze se opět zúčastní Pádraig Cusack. Dalším diskutujícím bude Thomas Bellinck, umělec působící dlouhodobě v Brusselu, který mimo jiné vytvořil dílo Domo de Eŭropa Historio en Ekzilo, futuristické historické muzeum o životě v bývalé Evropské unii, které putuje jako expozice po evropských městech. Třetí mluvčí bude Jana Hybášková, politička, bývala europoslankyně, nyní vyslankyně EU v Namibii. Diskuse proběhne v angličtině s možností překladu.

Královské národní divadlo (The Royal National Theatre) patří spolu s Royal Opera House a Royal Shakespeare Company k hlavním veřejně financovaným uměleckým místům ve Velké Británii. Zákonem bylo ustanoveno v roce 1951, v roce 1962 se zformoval jeho první soubor, od roku 1977 plně fungují všecky tři scény (Olivier Theatre pro 1 160 lidí, Lyttelton Theatre pro 890 lidí a Dorfman Theatre pro 400 lidí) budovy divadla na londýnském South Bank u mostu Waterloo. Více informací na www.nationaltheatre.org.uk.


My Country; a Work in Progress
Vytvořily National Theatre a Cuba Pictures pro BBC