Transforma 2018

22.6.2018 – 30.6.2018, 23:59

Transforma, původně letní regionální minifestival, který se za pouhé dva roky rozrostl do celoroční činnosti a ve městě svého působení přináší alternativu městskému kulturnímu programu, bude letos probíhat 22.–30. června.

Celý festival začne v pátek 22. 6. vernisáží výstavy Industriální Topografie, zapůjčená Galerií Jaroslava Fragnera. Výstava by měla být k vidění až do konce července a bude k ní připraven i doprovodný program jako setkání s odborníky nebo cyklovýlety za industriální architekturou v okrese Tábor. Na vernisáž bude navazovat hudební program, na kterém vystoupí Johnny the Horse, Vole, Nusle Sound System a Noví Lidé.

Sobotní den bude provázet sportovní duch. Ve spolupráci s Flipshop.cz se uskuteční tradiční Skate Session na náměstí TGM a ve spolupráci s Defekt crew závody na kolech. Závod na kolech neboli alleycat bude obsahovat orientační okruh 30 km a městský sprint. V nově otevřeném prostoru Jednota v centru města proběhne představení nové knihy a autorské čtení Jana Těsnohlídka ml. Celodenní program vyvrcholí hudební produkcí v prostoru Cesta v Tismanickém údolí, kde budou připraveny dvě stage. První stage bude laděna do elektronického experimentalu a vystoupí na něm Wulf fluw XCIV, Nahshi, Strachkvas, Bílej kluk, Mclaren Surface a další. Druhá stage bude rapová. Celý program bude pod dohledem Unizone a místní WATP crew.

Neděle bude naplněna slam poetry.

Během všedních dní budou probíhat debaty s představenstvem města, menší večerní koncerty. Mimo to bude probíhat v nedalekých Třebelicích tradiční Umělecké symposium.

Pro druhý víkend je připravován program na Sídlišti nad Lužnicí, kde bude hlavním programem vyvrcholení Uměleckého symposia Třebelice, které bude intervenovat do veřejného prostoru. V rámci vernisáže bude v pátek rozdána návštěvníkům mapa s označením, kde se instalace nacházejí a oni si budou moci výstavu obejít.

Dále se připravuje rozsáhlá výstava z historie sídliště a premiéra dokumentu o jeho vzniku. Celý program bude doprovázen gastro zábavou. Ta bude v koprodukci s místními podnikateli, kteří čerpají suroviny od místních farmářů.