Příběh Pražského hradu

1.4.2017 – 31.3.2018, 23:59

Stálá expozice Příběh Pražského hradu byla otevřena před dvanácti lety s cílem připomenout domácím i zahraničním návštěvníkům tisíciletou historii místa, v němž se tvořily dějiny české státnosti.

V autentických prostorách gotického podlaží Starého královského paláce zprostředkovávají zajímavý zážitek především originální památky ze sbírek Pražského hradu, doplněné texty na panelech i detailními popiskami exponátů (v českém a anglickém jazyce).

Koncepce expozice se musela přizpůsobit prostorovým možnostem paláce a tudíž  byla výstava rozdělena do dvou hlavních částí, z nichž první trasa chronologicky přibližuje význačné představitele českého státu, zásadní dějinné události a stavební vývoj hradního areálu od prehistorie po 20. století. Druhá linie rozvíjí formou ucelených příběhů inspirativní témata napříč kulturní historií, spojená přímo s Pražským hradem: Příběh českých patronů, Příběh církve a katedrály, Příběh pohřbívání, Příběh stolování a další.

V expozici jsou dále instalovány interaktivní programy .s vizualizací stavebního vývoje hradního areálu a bohatými informacemi o daném období v Evropě, Čechách a na Pražském hradě. Pro děti je připraven netradiční dětský program, kdy se skokem v čase stávají jednou pomocníky jedné z historických  postav spojených s hradním areálem. Program je přizpůsoben školní výuce na prvním i druhém stupni. V expozici se dále promítá film Proměny Pražského hradu, který přibližuje skrytá zákoutí tisíciletého sídla panovníků  i nevystavené hradní památky  K výstavě byla také vydána i rozsáhlá publikace vykreslující dobový kulturní a duchovní život od pravěku do současnosti doplněná mnoha fotografiemi.

Expozice však nebyla koncipována jako statická, naopak  během pěti let jejího trvání byly několikrát přidány či vyměněny exponáty. Především se jednalo o nově konzervované památky, jako pohřební šaty českých panovníků,  renesanční sklo a další. Také se obnovovaly celé Příběhy, například byl instalován Příběh korunovací, Příběh mamuta, Příběh tepla atd.. Po celou dobu probíhá přednáškový cyklus, kdy jsou v pravidelných čtrnáctidenních intervalech posluchačům zprostředkovány nejnovější poznatky o různých tématech úzce či volně se vážících k hradní expozici.

Letní turistická sezóna (1. duben – 31. říjen)

Areál Pražského hradu
6.00 – 22.00
Návštěvnické objekty
9.00 – 17.00

Starý královský palác, expozice Příběh Pražského hradu, bazilika sv. Jiří, Zlatá ulička s věží Daliborkou, Obrazárna Pražského hradu, Prašná věž, Rožmberský palác

Zimní turistická sezóna (1. listopad – 31. březen)

Areál Pražského hradu
6.00 – 22.00
Návštěvnické objekty
9.00 – 16.00

Starý královský palác, expozice Příběh Pražského hradu, bazilika sv. Jiří, Zlatá ulička s věží Daliborkou, Obrazárna Pražského hradu, Prašná věž, Rožmberský palác

Zdroj: https://www.hrad.cz/cs/kultura-na-hrade/program/stala-expozice-pribeh-prazskeho-hradu-10316