Vzestupy a pády portrétní miniatury

30.9.2022, 9:00 – 28.10.2022, 16:00

Historický vývoj malované portrétní miniatury je odrazem společenských proměn v Evropě 16. – 20. století. Na výsluní se dostává spolu s bohatstvím a postavením rozvětvených aristokratických rodin a jejich oblibou v rodinných portrétech. Když se pak v rámci civilizačních proměn šíří v 19. století i mezi měšťanstvo, zastaví její rozmach překotný vědecko-technický pokrok, jehož výsledkem je i objev fotografie a stále snadnějších cest grafických reprodukcí. To vše provází pak ve 20. století i úpadek vkusu, rozvrat společenských hodnot a také nedostupnost některých materiálů, zejména slonoviny.

 

I pod tlakem však malovaná miniatura přežívá jako specifické umění pro nepočetné elity. Zájem o ni také ožívá spolu s oblibou sběratelství. Dnes můžeme obdivovat něžnou krásu miniatur a malířskou excelenci. S pomocí špičkového vědeckého výzkumu můžeme nahlédnout i pod povrch miniaturního díla, rozpoznat složení pigmentů i bravurní techniku jednotlivých mistrů. Otevíráme naše sbírkové fondy s cílem vyvolat znovu nadšení pro tento svébytný výtvarný směr. Náš zájem totiž možná předurčí i jeho budoucnost.

Místo konání: Galerie NPÚ, Senovážné nám. č. 6, České Budějovice

Otevřeno: každý všední den od 9.00 do 16.00 hodin

V galerii je možné zakoupit publikace z produkce Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Českých Budějovicích za zvýhodněné ceny.

Vstup na výstavu je zdarma.

Financováno Programem na podporu aplikovaného výzkumu a vývoje národní a kulturní identity na léta 2016 až 2022 (NAKI II) Ministerstva kultury České republiky, projekt č. DG18P02OVV034 (Neinvazivní výzkum portrétních miniatur pro účely jejich datace, autentikace, prezentace a ochrany)