Rondel v Jindřichově Hradci - přednáška Prof. Arne Spohra

15.10.2019, 18:00 – 19:30

Jindřichohradečtí i velké množství návštěvníků ví, že hudební pavilon Rondel patří k nejcennějším stavbám komplexu jindřichohradeckého zámku. 

Cena vstupenky: VSTUP VOLNÝ, , ,  Kč

Rondel Jindřichův Hradec v přednášce Prof. Arne Spohra

Skrytá hudba, architektura a výtvarné umění v jednom českém "Lusthausu".

Architektonicky mimořádné dílo nechali v samém závěru postavit páni z Hradce. Během 400 let své existence byl Rondel využíván k přijímání těch nejvýznačnějších hostů, především, ale nejen, z řad členů královských a císařských rodin, ale také v něm sami šlechtičtí majitelé zámku pořádali slavnosti pro své vlastní potěšení. To byl ostatně účel, pro který se podobným stavbám říkalo po německu "Lusthaus", velmi volně přeloženo "dům pro radost".

Císařský dvůr, jmenovitě známý habsburský císař Rudolf II. věnoval Rondelu pozornost dokonce už při jeho stavbě. Poslal do Jindřichova Hradce dva své dvorní architekty, aby si ojedinělou stavbu prohlédli a podali mu o neobvyklých vlastnostech Rondelu zprávu. Jistě nemalou roli hrála skutečnost, že Rondel se svou konstrukcí řadil k nemnoha stavbám tehdejší Evropy, které dávaly možnost poznat a zažít tzv. "Skrytou hudbu", zvláštní to způsob ozvučení reprezentativního prostoru.

Státní hrad a zámek má to potěšení uvítat přímo v Rondelu muzikologa, Dr. Arne Spohra, který již více let věnuje svou pozornost fenoménu "skryté hudby" v širším kontextu dvorské kultury a reprezentace na evropských šlechtických dvorech závěru 16. a 17. století. Přednáška Arneho Spohra vnese světlo do toho, co jste možná o Rondelu slyšeli, tedy do způsobu, jakým byla na dvoře pánů z Hradce, Slavatů i Černínů hudba nevšedním způsobem využita k vytvoření zvláštní atmosféry a reprezentaci.

Dr. Arne Spohr pochází z Bonnu a v současné době působí na Bowling Green State University v Ohiu, USA. Jindřichův Hradec při svém bádání již více let pravidelně navštěvuje. Dr. Arne Spohr povede přenášku v anglickém jazyce a simultánní překlad je zajištěn. 

 

V úterý, 15. října v 18 hodin se těšíme na vaši návštěvu.