Státní zámek Náměšť nad Oslavou je místem s významnou hudební historií i současností

29. duben 2024, 14:15
Státní zámek Náměšť nad Oslavou je místem s významnou hudební historií i současností

Zámek v Náměšti nad Oslavou je postaven na levém břehu řeky Oslavy, patří mezi významné renesanční stavby na Moravě.

 

Zámek Náměšť nad Oslavou je spjat s rodem pánů ze Žerotína, Werdenbergů, Kuffsteinů a Haugwitzů. Renesanční zámek stojí na místě původního gotického hradu. Jedná se o bývalé letní sídlo prezidenta Edvarda Beneše. Naleznete zde ojedinělé interiéry zámecké kaple, knihovny, reprezentační sály i soukromé apartmány s množstvím cenných uměleckých děl, ucelenou expozicí tapiserií, stolování na zámku či stylu šlechtického bydlení na přelomu 19. a 20. století. Doba založení prvotního hradu v Náměšti nad Oslavou není dodnes zcela přesně datovatelná, ale lze předpokládat, že Náměšť vznikla v údolí řeky Oslavy někdy kolem roku 1220.  V současné době zámek často hostí koncerty klasické hudby, komorní koncerty, ale i akce spojené s lidovou hudbou či moderními hudebními žánry. Prostor zámku nabízí nejen skvělou akustiku, ale i nádherné historické prostředí, které dodává hudbě zvláštní atmosféru.

Prohlídkové okruhy

Reprezentační prostory

Tento prohlídkový okruh představuje zámeckou kapli, vnitřní arkádové nádvoří a reprezentační prostory I. poschodí včetně bývalé prezidentské pracovny. Kromě unikátního barokního mobiliáře kaple můžete obdivovat zejména ojedinělou kolekcí tapisérií, novinkou je jedinečná expozice o stolování na zámku v Náměšti a nově zpřístupněná bývalá zimní zahrada s terasami na jižní straně zámku.

Apartmán hraběte Haugwitze

Tento prohlídkový okruh představuje soukromý život majitele panství na počátku 20. století. Součástí prohlídky této části zámku je vnitřní renesanční nádvoří, 8 místností bytu hraběte — vstupní místnost, jídelna, hudební salón, ložnice, pracovna, klubový salón, kulečníkový salón a koupelna. Celá prohlídka je zakončena v zámecké knihovně s čítárnou — v nejkrásnějším zámeckém sále.

Královský a dětský apartmán

Takzvaný Královský apartmán tvořily prostory jižního a západního křídla horního poschodí zámku a v době posledních majitelů sloužily jako místnosti pro ubytování významných hostů rodiny Haugwitz. Ve východním křídle stejného poschodí pak byl i dětský apartmán, který byl tvořen místnostmi pro děti posledních majitelů a jejich vychovatelek. V roce 2015 byla část prostor obou apartmánů upravena do podoby instalovaného depozitáře s tím, že tak byl učiněn první krok k budoucí celkové rehabilitaci prostor horního patra zámku a k jejich navrácení do podoby z počátku 20. století. Od roku 2018 se Královský a dětský apartmán stal plnohodnotným výběrovým návštěvnickým okruhem. Královský apartmán je v nejvyšším patře zámku, převýšení je 100 schodů.

Výstava Příběhy psané vlnou a hedvábím

Výstava Příběhy psané vlnou a hedvábím atraktivně doplňuje hlavní prohlídkový okruh zámku v Náměšti nad Oslavou, který prezentuje výjimečnou sbírku tapiserií sestavenou po druhé světové válce. Nová výstava však tuto expozici významně obohacuje o možnost detailního nahlédnutí do tajemství výroby tapiserií. Návštěvníci se seznámí se způsoby barvení vlny a hedvábí, principy tkalcovských stavů a pomocí názorných haptických modelů poznají celý proces vzniku tapiserie od prvotního návrhu po konečný produkt.

Státní zámek Náměšť nad Oslavou

adresa: Zámek 1, 675 71 Náměšť nad Oslavou
telefon: +420 568 620 319
e-mail: [email protected]    

www.zamek-namest.cz  

Akce na zámku Náměšť nad Oslavou

2.7.2024, 9:00 – 3.11.2024, 15:00
Projekt Národního památkového ústavu Po stopách šlechtických rodů je v letošním roce věnován Habsburkům. Náměšťský zámek se k... více