Dačice - město první kostky cukru na světě

19. září 2023, 9:42
Dačice - město první kostky cukru na světě

Město Dačice se nachází v nejvýchodnějším regionu Jihočeského kraje. První písemná zmínka pochází z r. 1183. Dominantou města je renesanční věž kostela sv. Vavřince. V r. 1843 byla v Dačicích vyrobena první kostka cukru na světě. Prvenství připomíná malý žulový pomník nedaleko centra a stálá expozice v městském muzeu a galerii. Státní zámek Dačice nabízí prohlídku reprezentativních sálů a pokojů šlechtického rodu Dalbergů.

Dačice leží v nadmořské výšce 483 m n. m., horopisně patří do Českomoravské vrchoviny a jsou vstupní branou do zajímavých turistických oblastí Podyjí a nedaleké České Kanady.

Na své si proto přijdou vyznavači pěší turistiky, cykloturisté i ti co dávají přednost pohledu z koňského sedla. Region je bohatý na historické památky z renesančního a barokního období. Setkáte se u nás s vodními mlýny, starobylými kostely a kláštery, zámky a zámečky a židovskými hřbitovy.

Dačice jsou moderním městem, přirozeným kulturním i obchodním centrem mikroregionu Dačicko. Žije zde přes 7.000 obyvatel. Najdete tu síť obchodů, bank, malých i větších firem, základní a střední školství, městské koupaliště, sportovní halu, 3D kino a další moderní sportovní i kulturní zařízení. Pro naše návštěvníky pořádáme mnoho kulturních i sportovních akcí během celého roku. Pravidelně se zde konají hudební a historické slavnosti, řezbářské sympozium, tradiční jarmarky, farmářské trhy, hudební a divadelní festivaly.

Infocentrum Dačice

adresa: Palackého nám. 1, 380 01, Dačice
telefon: 384 401 265
e-mail: [email protected]

www.dacice.cz

Akce a události města Dačice

26.7.2024, 14:00 – 27.7.2024
18. ročník dvoudenního rockového festivalu v Dačicích, se uskuteční ve dnech 26. a 27. července 2024 v Zámeckém parku, konkrétně... více