Venkovní expozice VIDA! science centra Brno

1.5.2022 – 30.9.2022, 23:59

Od jara do podzimu si užijete hravé exponáty nejen uvnitř budovy science centra, ale i pod širým nebem. Těšte se hučící kámen, tlakovou fontánu nebo akustické uši. To vše s krásným výhledem na pavilony brněnského výstaviště a příjemným posazením na čerstvém vzduchu. Možnost navštívit venkovní expozici je v ceně vstupenky do centra. Venkovní expozice je otevřena pouze za příznivého počasí.

Akustické uši. Odposlouchávejte díky obřím uším

Uši fungují podobně jako antény, přijímají tak zvuk zvenčí. Při zvětšení plochy těchto živých antén dojde i ke zvětšení intenzity a změně frekvenčního spektra zachyceného a směřovaného do zvukovodu. Čím větší je tak přijímací plocha, tím lépe uslyšíme i vzdálené zvuky. Na vlastní uši si tento jev vyzkoušejte ve venkovní expozici. Stejným způsobem totiž vojáci protiletecké obrany v první a částečně i druhé světové válce odposlouchávali nepřátelská letadla.

Archimédův zákon. Ověřte si fyzikální zákon

Těleso ponořené do kapaliny je nadlehčováno silou, která se rovná tíze kapaliny tělesem vytlačené. Pamatujete? Teď si to můžete sami vyzkoušet. Zatáhněte za lano směrem dolů a pozorujte, jak bójka klesá ke dnu a vytlačuje kapalinu vzhůru.

Bosonohá stezka. Projděte se vodním chodníčkem

Vyzkoušejte bosonohou stezku, která je celá pod vodou. Poznáte, jestli jste stoupli na polokouli nebo nízký jehlan? Stezka je tvořena betonovými panely s 3D grafickým vzorem. 

Heliograf. Nakreslete si obrázek pomocí slunečních paprsků

Vyzkoušíte si, co vše dokážou sluneční paprsky. Exponát vychází z principů jednoduchého přístroje heliografu, který měří délku denního svitu. Obvykle je složen ze skleněné koule, která funguje jako čočka. Sluneční paprsky se po průchodu skleněnou koulí střetnou v jednom bodě, kde se koncentruje energie. Teplota je v tomto místě nejvyšší a dochází tak k vypálení stopy na papírovou pásku. Podobně funguje i náš exponát, který pomocí pohyblivé destičky umožní vytvářet paprskem různé obrazce.

Hučící kámen. Rozvibrujte kámen pomocí svého hlasu

Že se vám to zdá nemožné? Vyzkoušejte si tento tajemný exponát ve venkovní expozici a pokuste se rozezvučet obří kámen. Základem pro rozehrání kamene je nalezení vhodného otvoru a naladění správné frekvence hlasu.

Kamenná ladička. I kámen může znít

Podaří se vám rozeznít velkou kamennou ladičku? Namočte si ruku a můžete trénovat. Ladička funguje na principu rezonance, té je dosaženo pomocí řezů, které kamenný blok rozdělují na čtyři části. 

Marimba. Rozezvučte kovové pláty

Pomocí paliček rozehrajte kovové destičky a zaposlouchejte se do jednotlivých tónů. Na destičkách vzniká stojaté vlnění, které je mimo jiné závislé právě na délce destičky. Čím je destička delší, tím má zvuk nižší frekvenci a naopak, čím je destička kratší, tím je frekvence vyšší. Marimba neboli marimbafon je bicí hudební nástroj, který řadíme mezi xylofony. Současně na ni můžou hrát až čtyři hráči. 

Rotující kola. Pozorujte kotouče na nakloněné rovině

Pustíte-li kotouče po nakloněné rovině, roztočí se. Pomocí závaží však můžete měnit jejich rychlost. Kolo se závažími u osy rotace má totiž nižší moment setrvačnosti a roztočí se rychleji, kolo se závažími umístěnými blíže k okraji se naopak bude otáčet pomaleji. 

Světelný hranol. Prozkoumejte lom světla

Pozorujte, jak se sluneční paprsek po průchodu hranolem změní v duhový obrazec. Pomalu otáčejte hranolem a zkoumejte změny rozkladu světla v závislosti  na úhlu dopadu světelného paprsku na stěny hranolu.

Tlaková fontána. Osvěžte se díky fyzice

Napustíme-li kapalinu do válce, ve kterém budou v různých výškách vyvrtány otvory, kapalina z těchto otvorů bude stříkat do určitých vzdáleností. Způsobuje to tlak, který se mění společně se změnou hloubky vodního sloupce. Nejvyšší tlak je u nejnižšího otvoru, proto voda z něj dostříkne nejdále od válce. Naopak nejslabší tlak je u vrchního otvoru, odkud voda stříká nejslaběji. Nastat však může i situace, kdy voda z více otvorů dostříkne do stejné vzdálenosti. Kdy a za jakých podmínek k tomu dojde, zjistíte, až si fontánu na vlastní kůži vyzkoušíte. Právě tento jev popisuje Torricelliho zákon.

Vodní trysky s pumpami. Osvěžení ve venkovní expozici

Užijte si vodní osvěžení ve venkovní expozici. Vyzkoušejte si různé druhy pumpování a vytlačujte vodu do co největší výšky. Zjistíte, jak jsou pumpy poháněny čerpadly. A jestli je rychlejší pumpa manuální nebo elektrická.  A u které pumpy rozhoduje vaše rychlost a síla, abyste se mohli zchladit.

Zvedni sám sebe. Vyzkoušej, jak funguje kladkostroj

Lidé už od starověku využívali kladkostroj, aby si usnadnili práci zejména s těžkými břemeny. U tohoto exponátu si principy mechanismu kladkostroje vyzkouší návštěvníci doslova na vlastní kůži. Díky pomoci soustavy kladek totiž zjistí, že zvednout sám sebe není tak těžké, jak by se na první pohled mohlo zdát. Exponát mohou obsluhovat dva lidé současně a soutěžit tak mezi sebou, kdo sám sebe zvedne rychleji.

Chcete obohatit svou návštěvu VIDA! expozice? Nachystali jsme pro vás k jednotlivým exponátům úkoly, ze kterých si můžete vytvářet pracovní listy. Jejich součástí bude i mapa expozice, díky které pak u nás konkrétní exponáty hravě najdete. Vyvinuli jsme tuto službu primárně pro učitele a jejich žáky a studenty, ale využít ji může kdokoli. Tak vzhůru do světa poznání!

Více informací na www.vida.cz

Foto: ©vida.cz