Pět let zpět (The Last Five Years) - Divadlo „12“

Láska a milostná vzplanutí jsou tím nejvyhledávanějším dramatickým kořením muzikálového příběhu. Z trochu jiného pohledu jej vidí autoři muzikálu The Last Five Years. 

Pět let zpět (The Last Five Years) - Divadlo „12“
  • Adresa:
    Čs. legií, 12,
    Ostrava – Moravská Ostrava, 701 04
Komorní příběh lásky a zkušeností z partnerského soužití je vyprávěn z pohledu spisovatele Jamieho a herečky Cathy, dvou typických Newyorčanů, kterým se právě rozpadlo jejich první manželství. Každý chce najít toho pravého, ale ve městě, kde je na prvním místě kariéra a soukromí jde stranou, se to zdá téměř nemožné.
 
Muzikál The Last Five Years měl světovou premiéru v roce 2001 v Chicagu, o rok později pak premiéru na jedné z off-broadwayských scén. V roce 2006 jej uvedla prestižní londýnská scéna Menier Chocolate Factory. Jason Robert Brown do svého muzikálu promítl osobní zkušenosti a celý muzikál vypráví v neobvyklé struktuře monologických flashbacků, kde záblesky štěstí střídá analýza partnerské krize. Skladatel Jason Robert Brown patří u nás do kategorie méně známých, za mořem však velmi vyhledávaných divadelních tvůrců, kterým experiment na poli muzikálu není cizí. 
 
Česká premiéra 26. září 2019 v Divadle „12“
 
Délka představení: 1 hodina 20 minut (bez přestávky)
 
Realizační tým
Hudba, libreto a texty písní: Jason Robert Brown
Překlad: Tomáš Novotný
Režie: Janka Ryšánek Schmiedtová
Hudební nastudování: Marek Prášil
Pohybová spolupráce: Adéla Laštovková Stodolová
Scéna a kostýmy: Lucie Labajová
Dramaturgie: Tomáš Novotný
Asistent režie: Kateřina Svetlíková
Korepetice: Michaela Kadlecová