DOXíkův dětský den

29.7.2017, 14:00 – 19:00

Odpoledne nabité aktivitami pro děti a rodiče! Výtvarné dílny k výstavě BIG BANG DATA a vzducholodi GULLIVER si pro vás připravili lektoři centra DOX, ilustrátorka časopisu RAKETA a tvůrci experimentální dílny KRUTÓN. Nenechte si ujít.

Odpolední akce pro celou rodinu vám nabídne hned několik souběžných výtvarných dílen – všechny budou inspirovány (tak jako vy) aktuálními výstavami centra DOX a s ohledem na ně je bude spojovat téma informací, dopravy a sdílení. To může znít trochu nezajímavě, a tak se o opak postarají kromě lektorů centra DOX také ilustrátoři z časopisu Raketa a filmová dílna Krutón.

Navíc půjde o nenápadnou soutěž, ve které zvítězí každý, kdo se zúčastní a kdo se nebude bát tvořit.  Ti, kteří se vrací, ví… Zažijte na několika stanovištích různé techniky a výtvarné materiály, témata, zajímavé osobnosti a samozřejmě výstavy. Uložte si datum, přijďte na kloub datům!
NA SÍTI A V SÍTI

Kateřina Sušková (DOX)

Co ví děti o datové bezpečnosti? A co ví ostatní o vašich dětech díky datům, které ony samy nebo vy vypouštíte do světa? Jak se v rámci rodiny o datové bezpečnosti bavit a proč je to zapotřebí? Zahrajte si výtvarnou hru na detektivy a zloděje (fotek) v jednom. Jak na to? Na začátku je obrovská hromada anonymního fotomateriálu z internetu, ze které si vezmete, kolik unesete. A vzápětí se pokusíte vypátrat / najít / propojit / sesíťovat, aneb „big bang koláž“ inspirovaná výstavou a informacemi o „velkých datech“.
 
LETORELO S RAKETOU

Mařenka Urbánková (ilustrátorka časopisu RAKETA)

Vyrobte si leporelo! Znáte tu slavnou báseň o Edovi, který je pilotem? A věděli jste, že Eda dokáže mluvit s červánky? I o tom může být vaše první rozkládací knížka. Anebo klidně o něčem úplně jiném. Mařenka Urbánková, ilustrátorka a studentka animovaného filmu na VŠUP v Praze, je s Raketou skoro od začátku. Ilustruje články, vymýšlí a kreslí skládačky, hry, obálky anebo třeba papírové želvy a skejty. Navíc povede svůj workshop přímo ve/u vzducholodi Gulliver, která je věnována knihám a letům do světa vlastní představivosti. Vymyslíme, napíšeme, pokreslíme, složíme! Už se na to těšíme!
 
MÁMA MÁ MAPU

Monika Svobodová (DOX)

Mapy můžou vypadat různě a výstava BIG BANG DATA jich obsahuje spoustu. Mapy a umění spolu odjakživa souvisí – obojí se snaží zachytit svět. A v obojím se někdy těžko orientuje. Vytvořte svoji mapu, vlastní obraz v nadživotní velikosti! Ztratili jste se někdy v mapě? A zachránila vás? Obrázky, slova, barvy a linie poskládáte tak, aby mapa obsahovala potřebná data (zašifrovaná, skutečná, falešná, čitelná) a vás – do téhle mapy se vejdete…
 
DODEJ FILMU ŠŤÁVU

Tereza Bonaventurová (KRUTÓN)

Zvuk ve filmu nevidíš, a tak tě asi nenapadne, že tvoří podstatnou část celkového díla. Dodej filmu šťávu, nahraj zvukové efekty a namluv animovanou postavu! Zvuková a dabingová experimentální dílna KRUTÓNU ve vás rozvine představivost a kreativitu, která by vás při sledování filmu ani nenapadla.
 
UDĚLEJ SI ČAS

Klára Domlátilová (DOX)

Máte čas? A máte hodinky? Udělejte si je na míru! Po absolvování všech ostatních workshopů dostanou v rámci tohoto hodinářského stanoviště všechny děti jedinečné papírové hodinky. Ty jsou vyrobeny z neroztržitelného materiálu, který však je možné pokreslit, pomalovat, polepit. A bude samozřejmě záležet na vašem čase a datech pro datový náramek. Tak jen pozor, abyste nepřišli moc pozdě a aby vám zbyl na hodinky čas.
 
Pro děti od 5 let do 99 let.
Vstup: dospělý + dítě 90 Kč / další dítě 60 Kč
Zdarma k rodinnému členství.
Kapacita dílen je téměř neomezena.
Rezervace a informace: [email protected], tel. 295 568 104