Národní zemědělské muzeum v Praze otevřelo svoji nejnovější expozici věnovanou rybářství

16.12.2018 – 31.12.2019, 23:59

Národní zemědělské muzeum v Praze dnes slavnostně otevřelo svoji nejnovější expozici věnovanou rybářství. Ta je vybavena nejmodernější audiovizuální technikou a návštěvníkům přináší možnost vyzkoušet si interaktivní technologie, 3D prezentace a mimo jiné jsou zde k vidění i živé exponáty sladkovodních ryb. Autorem konečné podoby expozice rybářství je společnost M plus, integrátorem AV řešení je společnost AV MEDIA.

Expozice rybářství v NZM odráží současný směr, který se orientuje na interaktivitu, zvukové, animační a 3D technologie. Na 600 m2 se tak zábavnou formou přiblíží dětem, dospělým i odborné veřejnosti jeden z nejstarších způsobů obživy, který má v ČR dlouhou tradici.

Nejvýraznějším audiovizuálním prvkem je tok řeky, který je v několika místech variabilní a umožňuje nastavit tři různé módy: člověkem formovaná voda, volně tekoucí voda a vodní živel. „Nasvícení řečiště otočnými gobo projektory pomáhá věrohodnému ztvárnění pohybující se vodní hladiny a plynoucí vody“, uvádí Jan Buriánek, projektový specialista z AV MEDIA a doplňuje: „V jednom meandru pomáhají gobo světla vytvářet důvěryhodný efekt vody s molem a pramicí.“

Interaktivní část výstavy představuje model rybniční soustavy, v sousedství i diorámatu výlovu rybníka nebo Chráněné krajinné oblasti Třeboňsko. Na dotykových LCD panelech si mohou návštěvníci sami vyhledat doprovodné informace o životě pod vodou, anatomii ryb a spoustu dalších. Technologickou část doplňují velká akvária s živými sladkovodními rybami, mezi kterými je zde k vidění například sumec, štika, kapr nebo krmné plotice.

Samostatné téma tvoří rybářství v Praze, jehož stopy lze ve zdejších ulicích nalézt i dnes. „Další část s názvem „Rybníky nejen pro ryby“ ukazuje důležité funkce rybníků, a to protipovodňové, ekologické a krajinářské,“ uvádí Kateřina Soukupová ze společnosti M plus a dodává: „ Expozice nabídne postupně i řadu dalších aktivit, nejen pro děti, mj. prolézačku se sítěmi a skluzavkou, tvůrčí aktivity typu „Nakresli si svoji rybu“ nebo „Obleč se jako rybář“ a spoustu dalšího.“