Krokodýlí ochranná farma a ZOO Protivín je unikátní podívanou na jihu Čech

16. únor 2024, 12:08
Krokodýlí ochranná farma a ZOO Protivín je unikátní podívanou na jihu Čech

Zoo naleznete v jihočeském Protivíně, na hlavním dopravním tahu z Písku na České Budějovice, mezi Pískem a Vodňany. 

Krokodýlí ZOO Protivín je soukromá zoologická zahrada chovající většinu současných druhů krokodýlů, ale i jiná zvířata, například hady a želvy. Vznikla na základě soukromého chovu provozovatele této ZOO, Miroslava Procházky. Samotná expoziční část zoo je budována v Protivíně v historické hospodářské budově, jejíž vznik je datován do konce 18. století.

Budování zoo proběhlo v přísně ekologickém stylu. Chovat, rozmnožovat a vystavovat krokodýly není jediným účelem. Důležitým posláním je zároveň i využívat a propagovat ekologické technologie.

Celá výstavba zoo byla rozdělena do několika etap. První etapa probíhala od roku 2005. V červnu 2008 byla první část zoo zpřístupněna veřejnosti, v teráriích bylo v tomto období umístěno celkem 18 druhů aligátorů, kajmanů, krokodýlů a gaviálů. V Dalších etapách byla vybudována velká terária pro chov obřích druhů krokodýlů. Při otevření těchto prostor chovala zoo již dvacet dva druhů krokodýlů včetně velké skupiny gaviálů indických. Po technické stránce je zajímavé, že největší terárium – cca 110 m2 je vybudováno v prvním nadložním poschodí a disponuje jako všechna terária pro velké druhy krokodýlů bazénem s hloubkou 1 metr. V tomto teráriu jsou chováni gaviálové. V roce 2013 se začali rozmnožovat vzácní krokodýli filipínští a zoo se postupně stala členem záchranných programů řízených EAZou pro pět druhů kriticky ohrožených krokodýlů.

Zoo se stala vyhledávaným turistickým cílem a zároveň výrazně plní svou ochranářskou, chovatelskou a vzdělávací funkci. Výstavním záměrem je v cílové podobě vystavovat všech 25 recentních krokodýlích druhů. Tento záměr je doplněn vybudováním zoologického muzea, kde jsou vystaveny osteologické a v menší míře i dermoplastické preparáty nejen krokodýlů, ale i dalších zástupců živočišné říše. Po stránce chovatelské je kladen důraz na sestavení chovných skupin ohrožených a kriticky ohrožených druhů krokodýlů, a to nejen v samotné expozici, ale i na farmě, tak aby tato zvířata měla optimální podmínky k rozmnožování.

Vydejte se do této unikátní zoo a přibližte se životu těchto úžasných zvířat.

Krokodýlí ZOO Protivín

adresa: Masarykovo nám. 261, 398 11 Protivín
telefon: +420 602 214 246
e-mail: [email protected]

https://krokodylizoo.cz/