Pánské letní společenské oblečení: Co obléct na koncert a co do divadla?

1. srpen 2021, 15:32
Pánské letní společenské oblečení: Co obléct na koncert a co do divadla?

Že jsou ponožky v sandálech módní faux-pas, vědí všichni. Pokud ale chtějí muži v létě na společenských akcích zaujmout dobrým oblečením, je vyhnutí se této ohavné kombinaci jenom základ. Na otázku letního společenského oblečení pro muže se proto podíváme komplexněji.

Krátké = neformální

Oblečení závisí především na příležitosti. Jiná móda a obuv je vhodná na business oběd, něco jiného si vezmete na odpolední jazzový koncert a úplně jinak se obléknete na grilovačku s rodinou. Na tu jakou jedinou si totiž můžete vzít šortky nebo kraťasy. Ty totiž do „lepší“ společnosti nepatří. Pokud chcete působit elegantně a kultivovaně, oblékejte šortky jen na sport a k čistě neformálním příležitostem. Pravidlo délky platí také pro košile. Krátký rukáv je neformální. A obdobné je to i s botami: Nic, co má díry, do společnosti nepatří. Sandály, nazouváky apod. si nechte na sport a na pláž.

Materiály světlé a přírodní

Co si tedy obléct, abyste se neupekli? Světlé a přírodní materiály. Obloukem se vyhněte všemu, co je umělé, v takovém textilu se budete pařit. Vybírejte si oděvy z přírodních materiálů. Len, bavlna, hedvábí, vlna. Klidně jděte i do přírodních směsí. Pokud není předepsaný konkrétní dress code, držte se světlých barev, které tolik nepohlcují teplo ze slunce. Světle modrý lněný oblek je vynikající volba na den, když chcete být formální, ale přece jen trochu ležérní. Když přidáte/uberete kravatu, míru formálnosti opět trochu změníte.

Tajná zbraň: chinos a košile

Hledáte univerzální pánské oblečení na léto, ve kterém neurazíte, ani nebudete za úzkoprsého „kravaťáka“? Oblečte chinos kalhoty a dlouhou košili s ležérně ohrnutými rukávy. Univerzální je bílá košile, ke které můžete vzít tmavé i barevné kalhoty. Ty vás okamžitě přeladí do volnočasového módu. Abyste mohli oděv vždy perfektně přizpůsobit, je vhodné mít ve skříni různé barvy kalhot a košil ke kombinování. Chcete-li při jejich nákupu ušetřit, nakupujte s cashbackem od Tipli. Díky možnosti vybírat z doporučených produktů se nemusíte zdlouhavě proklikávat jednotlivými partnerskými obchody, abyste našli ten ideální kus oblečení.

Večer do divadla jedině v obleku

I v létě jsou příležitosti, kdy se neobejdete bez kompletního obleku. Kromě firemního dress codu a formálních pracovních schůzek je takovou chvílí třeba večerní návštěva divadla. Oblečte tmavý oblek, košili s dlouhým (!) rukávem a kravatu nebo motýlka. Obuv a pásek černý. Nejlépe vám bude v jen částečně podšitém saku z čisté vlny nebo vlněné směsi s hedvábím. Auru neodolatelného elegána nakonec dotvoříte vůní. Večer „jsou dovoleny“ i výraznější parfémy, chybu neděláte ale ani jednoduchým deodorantem.

Foto: © Pexels.com