Advent v Holešovické tržnici: řemesla, folklor, design i zimní kino

9. listopad 2023, 22:42
Advent v Holešovické tržnici: řemesla, folklor, design i zimní kino

Řemesla, folklor a design, to vše uvidí a prožijí návštěvníci Tržnice v adventním čase díky unikátní spolupráci Holešovické tržnice, platformy Bohemian Perfection a Nadačního fondu Moravská krása. Ti všichni společně nabídnou prodejní přehlídku tradičních i designových řemeslných výrobků, výstavu s názvem V kráse ornamentu a desítky workshopů s mistry řemesel. V hlavní letošní adventní nadílce v Tržnici nebude chybět ani zimního kino a svařák nebo prodej kaprů a vánočních stromků Bez obalu. Přehlídka řemesel, folkloru a designu opanuje Halu 17 od 25. 11. do 10. 12. a zimní kino pak najdou návštěvníci na plácku u Haly 22 každý adventní čtvrtek.

Výšivku rybími šupinami, holubičky ze štípaného dřeva, moderní modrotisk a výrobky od téměř šedesáti autorů z různých koutů naší země. To vše a mnohem více na jednom místě si budou moci prohlédnout i koupit návštěvníci jedinečné adventní přehlídky, která proběhne v Holešovické tržnici pod taktovkou platformy Bohemian Perfection. Návštěvníci si vyzkouší odpočinek na slaměném štrozoku nebo jak jemný a odolný umí být český kanafas. Vybírat budou z vánočních ozdob ze slámy, skla, kovu, orobince, modrotisku, dřeva nebo papíru. Součástí expozice bude i jedinečná Valašská zimní krajina vytvořená výtvarnicí Ivanou Langrovou. Na padesát figur vytvořených z přírodně barveného ovčího rouna komponované do scén tradičního života na Valašsku vykouzlí klidnou předvánoční atmosféru. Přehlídka ukáže i výrobky zhotovené unikátními zanikajícími postupy a představí tvůrce, jejichž rody se řemeslu věnují i po mnoho generací.

Výstava V kráse ornamentu

Propojení folkloru a designu nabídne také unikátní výstava moravského ornamentu a modrotisku, pro kterou připravila scénář i architektonickou koncepci Helena Dařbujánová. V Praze bude mít výstava svou premiéru a představí vedle sebe poklady kulturního dědictví i práce současných tvůrců, u kterých téma ornamentu rezonuje. Neboť jen prostřednictvím soudobého designu a umění může být propojen kulturní odkaz minulosti se současností. Na výstavě budou k vidění práce designérů a designových studií – Zlatky a Hanuše Lamrových, Johany Němečkové, Alžběty Jungrové, Natálie Repkovské, Cindy Kutíkové, Veroniky Jirouškové Velčovské, studia TYFORMY, TITITI, PORIGAMI a dalších. Výstavu zastřešuje Nadační fond Moravská krása, který sídlí v Havlíčkově vile v Břeclavi.

SVAŘÁK & FILM: Vánoční filmové klasiky

Venkovní promítání klasických vánočních filmů proběhne každý čtvrtek od 30.11. až do 21.12. na plácku pod neonem. Atmosféru doladí svařák a další lahodné moky pro zahřátí nebo i něco dobrého z Food Truck Pointu, který jede vedle Haly 22 i přes zimu.

Nákupy na vánoční stůl z Haly 22

Bez davů a tlačení obřích košů můžete jako každý rok v klidu nakoupit v Hale 22. Stejně jako po celý rok zde najdete kvalitní suroviny od českých farmářů a dalších českých i zahraničních prověřených dodavatelů. 

Foto: ©Bohemian Perfection, ©Julie Slauka, ©Jana Večeřová, ©Marie Jagošová, ©Kornelie Němečková, ©Johana Němečková, ©Barbora Kolerusová