Romantický víkend - Divadlo Rokoko

Hry Johna Godbera se hrají na jevištích celého světa. V roce 1993 byl vyhlášen třetím nejhranějším dramatikem ve Velké Británii hned za W. Shakespearem a A. Ayckbournem. 

Romantický víkend - Divadlo Rokoko
  • Adresa:
    Václavské náměstí 38
    Praha 1 110 00

Pětkrát obdržel cenu na festivalu Fringe v Edinburghu včetně Ceny Lawrence Oliviera za komedii roku Up 'N' Down a v Los Angeles obdržel sedmkrát Cenu kritiky, v Chicagu dalších pět cen. Nejčastěji se uvádí hry Bouncers a April in Paris. V roce 1994 byl nominován za hru April in Paris ( Romantický víkend ) na Nejlepší komedii roku.

Během své plodné kariéry se kromě divadla také věnuje tvorbě ve filmu a v televizi. Za scénář My Kingdom for a Horse v hlavní roli se Seanem Beanem byl nominován na alternativní cenu BAFTA a za Oddsquad obdržel cenu za původní scénář.

Je to už dvacettři let, co uznávaný dramatik napsal hořkosladkou komedii Romantický víkend, a přesto se hraje dodnes. Poprvé hru autor uvedl v roce 1992, kdy si společně se svou ženou zahráli manželskou dvojici Alana a Bet.

Komedie vypráví příběh Ala a Bet, yorkshirského páru, jehož ustaraný vztah se láme pod tíhou všedních rodinných starostí. Jediným ze světlých bodů jejich soužití je neustálá snaha Bet vyhrát nějakou cenu v časopisech pro ženy. Až konečně vyhraje dovolenou v romantickém městě starého kontinentu, v Paříži. Jejich postřehy a komentáře humorně a brilantně vykreslují změnu vztahu dvou lidí, kteří jsou vytrženi ze svého obvyklého stereotypu.