Do jeskyní s Českým rozhlasem

4.7.2015 – 29.8.2015, 23:59

Prázdniny – kouzelné slovo a kouzelný čas. Doba, kdy skončí školní povinnosti a přichází doba výletů. Každou prázdninovou sobotu se na výlet do jeskyní vydá také stanice Meteor Českého rozhlasuí. Přinese odtud reportáže komentované geologem a speleologem J. Hromasem, který je zároveň ředitelem Správy jeskyní České republiky.

Prázdninové putování začíná již 4. července v jeskyni Na Špičáku. Postupně Meteor navštíví všech čtrnáct českých a moravských zpřístupněných jeskyní. V poslední a závěrečné reportáži 29. srpna posluchače čekají Sloupsko-šošůvské jeskyně, kde se nachází světově proslulá archeologická lokalita - jeskyně Kůlna. Byly zde nalezeny pozůstatky člověka neandrtálského a nově je zde instalovaná interaktivní expozice o historii jeskyní a jejím osídlení.

Stejně je ale nejlepší vidět vše na vlastní oči. A aby byly návštěvy jeskyní ještě dobrodružnější, vyhlašuje rozhlasový Meteor soutěž o velmi zajímavou cenu. Je jí exkurze do Amatérské jeskyně. Najdete ji v Moravském krasu na ponorné říčce Punkvě. Jedná se o nejdelší jeskynní soustavu v české republice, délka dosud prozkoumaných prostor přesahuje čtyřicet kilometrů. Je průzkumným pracovištěm speleologů a veřejnosti není a nebude přístupná.

A co musíte udělat, abyste měli naději na výhru? Musíte prokázat, že máte o jeskyně zájem a navštívit jich v období od 1. července do 31. srpna co nejvíce. U pokladny požádáte o speciální razítko Meteoru, které vám pokladní otiskne na vstupenku. Orazítkované vstupenky ze všech jeskyní, které navštívíte, pak pošlete najednou na adresu Meteor, Český rozhlas, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2. Nezapomeňte uvést na sebe kontakt: e-mail nebo telefon. Kdo pošle orazítkované vstupenky z co největšího počtu jeskyní, dostane se do finále. Vítězové budou oznámeni v Meteoru 5. září a patnáct jich pak v sobotu 12. září v doprovodu odborníka-speleologa navštíví Amatérskou jeskyni.

Podrobnosti k soutěži najdete na webu meteor.rozhlas.cz nebo na stránkách www.caves.cz, kde se dozvíte vše o návštěvních dobách, vstupném či mnoho dalších informací o akcích, koncertech, či výstavách v zpřístupněných jeskyních u nás.