Homo Urbanus Europeanus

1.4.2015 – 30.4.2015, 23:59

Výstava je otevřená vždy hodinu před představením v Novém divadle.

Konfrontace člověka a anonymního velkoměstského prostoru – to je téma fotografií Jeana-Marca Caracciho. Svůj projekt Homo Urbanus Europeanus začal vytvářet v r. 2007 a postupně fotografoval ve 35 hlavních městech Evropy. Člověka zachycuje v přesně načasovaném okamžiku na předem vybraném místě podobně jako lovec trpělivě čekající na svůj cíl. Člověk se stává aktérem, hlavní postavou minipříběhu odehrávajícího se ve strohých kulisách velkoměsta. A Caracci v nich pracuje jako na jevišti s fantazií a emocemi diváka.

Jean-Marc Caracci se sicilskými kořeny se narodil v r. 1958 v Tunisu, od raného dětství žije ve francouzském Montpellier. Je příkladem kosmopolitního Evropana, hrdého na svou identitu. Ve svém díle se vrací k humanistickému smyslu fotografie. Jeho esteticky působivé snímky jsou přímočarým poselstvím upozorňujícím na rizika anonymity a odlidštěnosti a zároveň na nutnost kultivace městského prostoru, který je pro většinu lidí jediným místem pro život. Kolekce, představená na mnoha místech Evropy, ale i v Asie a Austrálii, se konečně objevuje fyzicky i v České republice a je příznačné, že česká premiéra výběru Caracciho fotografií bude právě v nové budově Divadla J. K. Tyla v Plzni. Výstava bude zahájena v pondělí 9. března v 17 hodin ve foyer Nového divadla J. K. Tyla v Plzni za účasti autora a potrvá do 30. dubna 2015 a bude otevřena denně kromě pondělí vždy hodinu před představením.

Výstava bude zahájena v pondělí 9. března v 17 hodin ve foyer Nového divadla J. K. Tyla v Plzni za účasti autora a potrvá do 30. dubna 2015 a bude otevřena denně kromě pondělí vždy hodinu před představením.