Modrotisk i jinak ve Valašském muzeu v přírodě

1.2.2023, 9:00 – 11.6.2023, 16:00

Putovní výstava Modrotisk i jinak přiblíží originální tvorbu současných královédvorských designerů od 1. února 2023 ve výstavním sále Sušáku.

Cena vstupenky: 130,- Kč

„Modrotisk se řadí mezi nejstarší textilní techniky zdobení, přitom je však stále nadčasový, což dokazují vystavená díla královédvorských designerů. Představí je Jitka Doulíková, Rudolf Doulík, Petra Doulíková, Eva Bittová, Naďa Veselá, Zdeněk Horáček, Darja Horáčková, Iva Čapková a Táňa Máchová,“ pozval Jindřich Ondruš, generální ředitel.

Výstava byla převzata z Městského muzea ze Dvora Králové nad Labem a prezentuje použití nejen modrotiskových forem, ale i jiných pomůcek k nanášení rezervní hmoty na textilie. 

Tématice modrotisku se ve Valašském muzeu v přírodě věnuje také expozice Jak jde kroj, tak se stroj s ukázkou modrotiskových fěrtochů a expozice Město pod Radhoštěm, kde lze zhlédnout barvířské formy a ukázku modrotiskové dílny.

Díky této prezentaci nabízí muzeum edukační pořad Barvíř modrotisku, který je v letošním roce rozšířen o tvořivou dílnu pro veřejnost zaměřenou na tradiční výrobu modrotisku ve dnech 1. – 2. března 2023. Zájemci se přihlašují prostřednictvím online rezervace.
Příležitost podívat se na modrotiskové fěrtochy, jež jsou součástí rožnovských krojů, nabízí také každoroční muzejní pořad Anenská pouť.