Ramón Walle Trio

1.3.2022, 19:30 – 22:00

Kubánský pianista Ramón Valle je mistrem pódiové energie i dojemných balad, což dokáže 1. března pražským koncertem se svým triem. Nahradí tak loňský termín vystoupení.

Cena vstupenky: 300 Kč

Skvělé entrée temperamentní i snivý pianista Valle měl už díky debutu Levitando. Chucho Valdés ho tehdy prohlásil za největší talent mezi kubánskými pianisty. Nepřeháněl. Valle se brzy vypracoval z nastupující jazzové hvězdy v uznávanou stálici.

Na počátku 90. let oslnil Ramón Valle nejdříve latinskoamerickou jazzovou scénu (vedle Kuby úspěšně koncertoval v Mexiku či Kolumbii) a poté doslova celý svět. Jeho přednesu aplaudovalo publikum na těch nejprestižnějších přehlídkách jako Montreux Jazz Festival či North Sea Jazz Festival, úspěšně koncertoval v Jižní Africe nebo Austrálii.

Jeho diskografie se rozrostla po odchodu z Kuby. Stejně „doma“ jako při sólovém hraní se Valle cítí v triu i v početnějších souborech.

„Kdybych byl režisér, musel bych natočit tisíc filmů. Moje hudba je plná obrazů, mým snem je ukázat publiku, co vidím mezi notami“, řekl Valle ke svému loňskému albu Inner State.

Do Prahy Ramón přijede se sehranými spoluhráči. Kubánský kontrabasista Omar Rodriguez Calvo patří k Valleho dlouholetým souputníkům už od konce 80. let na Kubě a přidal se k němu i po přesídlení do Evropy, kde mimo to spolupracuje i se švédským pianistou Martinem Tingvallem, se kterým se ve skvělém světle představil i českému publiku.

Nizozemský bubeník Jamie Peet je mladším členem tria, ale také on už se s Valleho timingem dávno sžil. Točí a koncertuje s pianistou 5 let. Doprovázel i německou saxofonistku Thomsenovou či nizozemského pianistu Jaspera van’t Hofa. ale i Gregoryho Portera.

Ramón Walle Trio