Songfest.cz uvítá v únoru rok Psa pestrým programem

23.2.2018, 20:00 – 21:00

Vítání čínského nového roku se postupem času stalo celosvětovým fenoménem, v němž leckdy nablýskané průvody a výbuchy ohňostrojů přehlušují duchovní rozměr daný mnohatisíciletou tradicí. Festival Songfest.cz, jenž řadu let v Čechách tradičně připravuje pro únorové dny čínská zpěvačka Feng-yün Song, nabízí alternativu ztišení a zamyšlení při krásné hudbě. „Po roku Kohouta vstupujeme v únoru do roku Psa, který se vyznačuje věrností, oddaností, přímočarostí. Tyto vlastnosti inspirují ve vzoru chování - důvěra, stát pevně za svým rozhodnutím, za tím co děláme;  přímá komunikace a na rozdíl od egocentrického Kohouta, Pes přímo vyzývá k pokoře a službě lidem a svému okolí, bez nářků a stěžování,“ říká zakladatelka festivalu Feng-yűn Song.

Songfest.cz přivítá nový čínský rok v Hradci Králové, Plzni, Jablonci nad Nisou a Praze. Opět se vydá napříč žánry a umně propojí evropskou tradici, netradiční hudební projekty či hudbu a tance s příchutí orientu. Vystoupí například kytarista Vladimír Václavek, zpěvačka Ridina Ahmedová s basistou Petrem Tichým v projektu Hlas kontra Bas, zpěvačka a klavíristka Ráchel Skleničková, perkusista Jaroslav Kořán, Alikvotní sbor Spektrum či korejská tanečnice Peggy Choy. Večery bude provázet osobně zpěvačka a zakladatelka festivalu paní Feng-yün Song, v pražské Akropoli ji v roli moderátora podpoří výtečný improvizátor Martin Zbrožek.

Songfest.cz zahajuje vánoční předprodej 5. prosince a otvírá možnost překvapit přátele a blízké netradičním dárkem, který pootevře okno do méně známých kulturních tradic. Vstupenky je možné zakoupit online nebo na pokladnách kterékoliv z festivalových scén a předprodejní cena je přívětivá – pohybuje se od 200 do 250 Kč. Více informací a předprodej na www.songfest.cz.

Dramaturgyní, průvodkyní jednotlivých večerů i jedinečnou zpěvačkou je čínská umělkyně Feng-yűn Song, která do Čech každoročně přináší ryzí tradice nejen z rodné Číny a svoji tvorbou i dramaturgickou kreativitou staví intimní, leč o to pevnější mosty mezi kulturami i jednotlivými lidmi. Songfest.cz založila v roce 2008 v rámci Feng-yűn Song o.s. a pod jejím vedením tak vstupuje do druhé dekády. Jak v minulých letech, tak i letos platí, že každý z večerů je jedinečný, neopakovatelný svou atmosférou i programem.  „Hudbě a lidskému hlasu je dáno být klíčem k porozumění a pochopení mezi lidmi, národy i kulturami,“ říká Feng-yűn Song, a dodává: „Myslím, že v dnešní zvláštní a nejisté době tato vlastnost hudby získává stále více na významu.“

Ve středu 14. února v Divadle Drak absolvuje svůj premiérový autorský koncert nevidomá klavíristka a zpěvačka Ráchel Skleničková v doprovodu s Annu Malinarikovou, která zahraje na housle. Festivalovým večerem provází zpěvačka, stejně jako o den později, ve čtvrtek 15. února, v Domě hudby v Plzni, kde na pódiu přivítá Hlas kontra Bas, unikátní projekt vynikající zpěvačky Ridiny Ahmedové a kontrabasisty Patra Tichého. Ve středu 21. února v Eurocentru v Jablonci nad Nisou vystoupí Alikvótní sbor Spektrum s Karlem Kekešim.

V pátek 23. února vyvrcholí festival slavnostním koncertem roku Psa v Paláci Akropolis v Praze. Bude rozdělen do dvou částí, Hudební hostiny a Otevřené scény, v nichž Feng-yűn Song pozve na pódium své hosty: korejskou tanečnici z New Yorku Peggy Choy, Vladimíra Václavka, Vesnu Cáceres, Andyho Seidla, Pavla Půtu, Pavla Macáka, Jaroslava Kořána, Petra Tichého a dívčí sbor C maj. Slavnostní večer k roku Psa v pražské Akropoli bude moderovat Martin Zbrožek.

Songfest 2018

14. 2. středa – Hradec Králové / Divadlo Drak
Songfest.cz 2018 – Vítání roku Psa
Premiérový autorský koncert nevidomé klavíristky a zpěvačky Ráchel Skleničkové v doprovodu  Anny Malinarikové / housle
Festivalový večer provází zpěvačka Feng-yűn Song

15. 2. čtvrtek  – Plzeň / Dům hudby
Songfest.cz 2018 – Vítání roku Psa
Unikátní koncert HLAS kontra BAS
Ridina Ahmedová, Petr Tichý
Festivalový večer provází zpěvačka Feng-yűn Song

21. 2. středa – Jablonec nad Nisou / Eurocentrum
Songfest.cz 2018 – Vítání roku Psa
Alikvotní koncert
Alikvotní sbor Spektrum, Karel Kekeši
Festivalový večer provází zpěvačka Feng-yűn Song

23. 2. pátek – Praha / Palác Akropolis
Songfest.cz 2018 – Vítání roku Psa
Slavnostní koncert roku Psa – část první: Hudební hostina; část druhá: Otevřená scéna
Feng-yűn Song a hosté: Peggy Choy – korejská tanečnice z NYC, Vladimír Václavek, Vesna Cáceres, Andy Seidl, Pavel Půta, Pavel Macák, Jaroslav Kořán, Petr Tichý, dívčí sbor C maj.
Moderuje Martin Zbrožek


SPOLUPOŘADATELÉ
Praha:             Art Frame Palác Akropolis
Hradec Králové:     Divadlo Drak
Jablonec nad Nisou:    Eurocentrum Jablonec nad Nisou s.r.o.
Plzeň:             Dům hudby