Mos Def úspěšně završil šestnáctý ročník Hip Hop Kempu

20. srpen 2017, 14:12
Mos Def úspěšně završil šestnáctý ročník Hip Hop Kempu

V Hradci Králové dnes nad ránem skončil šestnáctý ročník Hip Hop Kempu, na který zavítalo sedmnáct tisíc příznivců hip hopu z celého světa. Na osmi pódiích se během tří dnů vystřídalo bezmála pět set účinkujících mapujících světovou hip hopovou scénu - od ikonických hvězd po nejvýraznější objevy posledních let, jejichž popularita strmě stoupá. Jedním z reprezentantů druhé kategorie je americký zpěvák a hudebník Masego, který vévodil prvnímu festivalovému dni.

"Každý nástroj, na který hraju, mám vytetovaný" řekl odpoledne médiím tento multiinstrumentalista a ukázal na své ruce, které mu brzy na tetování nebudou stačit.

O dynamickou atmosféru v areálu se spolu s Masegem postarali dále např. irský rodák Rejjie Snow, Američané Jeremy Ellis nebo Apollo Brown či tuzemské stálice Vladimir 518 a Smack.

V pátek se hlavní scéna rozezněla už v půl čtvrté a jen o hodinu později nabídla vystoupení Britky Little Simz - první ze čtyř ženských raperek, které přijely na letošní ročník Kempu dokázat, že si s mužskými kolegy nezadají. Což dokázala ten samý den také Lyric Jones, která rapuje i za bicími. Vedle právě uvedených dam si publikum v pátek užilo také Kontrafakt, H16, Prago Union a z opět silně zastoupených Spojených států Oddisee & Good Compny, D.I.T.C., Main Source nebo Jedi Mind Tricks, kteří hlavní scénu toho dne uzavírali.

K jednomu z vrcholů třetího dne bezesporu patřila show asi nejvýraznější ženské MC, kultovní americké raperky Rah Digga, od které by se řada jejích mužských kolegů mohla učit - suverenitě, autentičnosti a energii. Když si v závěru vystoupení přizvala na pódium Lyric Jones, už tak strhující ženskou sílu ještě umocnila.

Pomyslnou štafetu na hlavním pódiu si Rah Digga střídala s legendou Kool G Rap, následovaným polskými Grammatik a americko-francouzskou dvojicí Alltta.

O finále se postaral Mos Def, který nahradil původně ohlášeného Commona, jenž se ze zdravotních důvodů nemohl letošního ročníku zúčastnit. "Je mi to moc líto, děkuju všem za podporu a doufám, že se uvidíme brzy na některém z dalších Kempů" vzkázal Common návštěvníkům festivalu na videu, které pro ně natočil.

Yasiin Bey aka Mos Def sklízí stejně jako Common prestižní ocenění nejen jako hudebník ale i herec a včera v Hradci opět dokázal, proč byl pětkrát nominován na Grammy i to, proč se stále těší na hip hopové scéně výsostnému postavení.

Již tradičně byla na Kempu také breaking arena, kde se střídali talentovaní amatéři i profesionálové předvádějící nejrůznější formy pouličního tance. Pro letošní ročník se pořadatelům festivalu podařilo zajistit i účast slavné korejské skupiny Jinjo Crew, která své taneční umění předvedla i v pátek na hlavním pódiu.

V proběhu celého festivalu si návštěvníci mohli užívat i bohatého doprovodného programu, který nabízel např. populární zápasy v čokoládě, vodní skluzavku, beerpong aj.

Vřelá atmosféra v průběhu festivalu a spokojené výrazy na tvářích návštěvníků při jejich odjezdu z festivalu potvrdily, že letošní ročník byl dalším, který se zapíše hluboko do jejich paměti.