Kateřina Englichová & Vilém Veverka - Koncert na zámku Nebílovy

10.6.2019, 19:00 – 23:59

Kateřina Englichová patří mezi nejvýznamnější harfistky Evropy. Jako sólistka spolupracovala s dirigenty Zdeňkem Mácalem, Jiřím Bělohlávkem, Ondřejem Kukalem, Jakubem Hrůšou ad. Několik let hrála s Filadelfským orchestrem a měla možnost pracovat s dirigenty jako jsou Simon Rattle, Claudio Abbado, Riccardo Muti, Wolfgang Sawallish. Vedla mistrovské kurzy v USA (Juilliard School of Music, Curtis Institute of Music), Kanadě, Hongkongu, Itálii a Lucembursku.

Cena vstupenky: 250  Kč

Každé léto vede kurzy na festivalu Ameropa a harfové kurzy v Santuario di Crea v Itálii. Jako sólistka vystoupila mimo jiné s Filadelfským symfonickým orchestrem, se San Francisco Chamber Orchestra, s Vancouver Symphony Orchestra, s Hongkongským symfonickým orchestrem, s Brandenburským symfonickým orchestrem, s Budapešťským symfonickým orchestrem, s Českou filharmonií, s Brněnskou filharmonií, se symfonickým orchestrem Katowice, s Georg Solti komorním orchestrem, s Českým komorním orchestrem nebo Talichovým komorním orchestrem.
V roce 1998 debutovala v newyorské Weill Recital Hall v Carnegie Hall. S Českou filharmonií debutovala v roce 2008. Je držitelkou prvních cen z mnoha mezinárodních soutěží - mimo jiné i Pro Musicis Int. Award v New Yorku. Kateřina Englichová obdržela také Cenu Komorního spolku při České filharmonii za přínos v komorní hudbě a cenu lucemburského hudebního časopisu Supersonic Pizzicato za nahrávku francouzské komorní hudby.
Kateřina Englichová je porotkyní v mezinárodních soutěžích - Itálie, Kanada, USA, Česká republika. Několik let byla členkou komise Nadace "Plaváček" Juraje a Deany Jakubiskových, která pomáhá dětem z dětských domovů v uměleckých aktivitách. Je členkou Společnosti A. Dvořáka a "Harp Society". V roce 2000 se stala "Tváří" firmy Avon při kampani proti rakovině prsu.
Kateřina Englichová hraje na harfu Lyon&Healy No.23 Gold a Lyon&Healy Black Electroacoustic.

V Praze narozený hobojista Vilém Veverka (1978) patří k nejrespektovanějším českým interpretům. V současnosti je považován za nejvýznamnějšího evropského hráče na hoboj. Absolvoval Pražskou konzervatoř (F. X. Thuri), Akademii múzických umění v Praze (Liběna Séquardtová) a opakovaně se účastnil kurzů významného francouzského hobojisty Jeana-Louise Capezzaliho. Zásadním impulsem v jeho uměleckém rozvoji však bylo účinkování v "Gustav Mahler Jugend Orchester" a následné studium u předního německého hobojisty Dominika Wollenwebera na Hochschule für Musik Hanns Eisler v Berlíně. Jeho profesní rozvoj podstatně obohatilo i dvouleté působení v Berlínské filharmonii (stipendista Karajanovy nadace). Víc než inspirátory mu byli též špičkoví zahraniční hobojisté - Albrecht Mayer, Hansjörg Schellenberger, Maurice Bourgue či Heinz Holliger. Nastoupená cesta vyvrcholila jeho vítězstvím v jedné z nejprestižnějších hobojových soutěží - Sony Music Foundation (Tokio, 2003). Vilém Veverka, který se v současnosti profiluje jako sólový a komorní hráč, je primáriem souboru "PhilHarmonia Octet" a ambasadorem francouzské firmy "Buffet-Crampon". V roce 2014 působil jako "Artist in Residence" na významném německém festivalu "Mitte Europa". Společným počinem s harfenistkou Kateřinou Englichovou je vysoce ceněné album "Impressions" (Supraphon, 2017).
Prozatím nejnovějším a zároveň zřejmě nejzásadnějším projektem na poli zvukových nosičů je pak dvojalbum triových sonát J. D. Zelenky, které Vilém Veverk nahrál společně se členy Berlínské Filharmonie (Ensemble Berlin-Prag).

Koncert se uskuteční v tanečním sále zámku.