Keltský skanzen Nasavrky – Země Keltů

27. duben 2022, 8:57
Keltský skanzen Nasavrky – Země Keltů

Archeoskanzen v blízkosti města Nasavrky najdete v Železných horách v Pardubickém kraji, nedaleko města Chrudim.

Keltský skanzen v Nasavrkách je rekonstrukcí keltského "města" z mladší doby železné, tj. z 2. až 1. stol. př. n. l. Na takovém sídlišti ve své době žilo několik set obyvatel. Všechny velké stavby (jedná se zejména o obytné domy) mají svoji předlohu v archeologických nálezech. Rozloha – 3 ha.

Země Keltů se nachází v Železných horách v Nasavrkách a okolí. Je to místo s krásnou krajinou a historií, která pamatuje keltské osídlení. Země Keltů je neziskový projekt spolku Boii a zastřešuje aktivity pro veřejnost, které cílí na prezentaci zdejšího keltského osídlení. Středobodem Země Keltů je keltský skanzen.

Rozložení staveb do usedlostí (tzv. dvorců) a složení staveb (kromě obytných domů jsou zde i hospodářské objekty, řemeslné dílny apod.) odpovídá tomu, jak vypadala zástavba v mladší době železné. Díky tomu je nasavrcký skanzen jediným skanzenem svého druhu ve střední Evropě, který takto věrně zachycuje podobu keltského města. Zajímavostí je tzv. klešťovitá brána postavená na základě nálezů z oppida v nedalekých Českých Lhoticích.

Nabízíme

komentované prohlídky
programy pro školy a školky
zájezdy pro seniory
občerstvení – Hostinec U Dubového Kelta
firemní akce, svatby a další možnosti pronájmu

Výlety po okolí

V blízkosti se nachází: rozhledna Boika, naučná stezka, oppidum České Lhotice, expozice Po stopách Keltů v Nasavrckém zámku.

Keltský archeopark Nasavrky s.r.o.

adresa: Nasavrky 409, 538 25 Nasavrky
telefon: +420 606 928 635
e-mail: [email protected]

www.zemekeltu.cz

Země Keltů logo_z š_RGB_PNG

1.4.2023 – 30.4.2024, 23:59
Země Keltů se nachází v Železných horách v Nasavrkách a okolí. Je to místo s krásnou krajinou a historií, která pamatuje keltské... více