Festival Malé oči 2015 v Bio Oku

13.4.2015 – 19.4.2015, 23:59

Druhý ročník dětského filmového festivalu Malé oči proběhne od 13. do 19. dubna 2015. Přes týden přinese filmový i doprovodný program pro děti z mateřských a základních škol i gymnázií. O víkendu se odehraje hlavní část festivalu určená rodinám s dětmi, v rámci které se promítnou klenoty české klasické animace i žhavé filmové novinky jako je Píseň moře ověnčená nominací na Oscara.

Patronkou festivalu „od dětí pro děti“ je herečka Simona Babčáková a jeho maskotem je indián Malé oči.
Na organizaci celého festivalu se podílel tým dětských filmových nadšenců. Děti konzultovaly vizuál a doprovodný program nebo pomáhaly s propagací. Účastní se také samotné realizace festivalu.

Během týdne bude pro mateřské školky v Bio Oku připraven originální zážitkový program Kino všemi smysly. Děti nejdříve uvidí půlhodinové pásmo krátkých animovaných filmů za účasti tvůrců a následně se s průvodci vydají na svoji první zevrubnou výpravu do útrob kina. Budou moci prozkoumat, jak vypadá promítací kabina nebo prostor za plátnem. Během workshopů pod taktovkou Aeroškoly si děti budou moci vyzkoušet, co všechno výroba filmu obnáší.

Podobný program bude připraven pro žáky základních škol, pro které sestavili hodinové pásmo českých i zahraničních kraťasů tvůrci z iShorts, kteří se budou podílet i na doprovodném programu. Pro gymnázia je pak sestaven program z tematických filmových okruhů, z nichž si mohli dopředu vybrat film (filmové adaptace literárních děl, filmy se sociální tematikou, multikulturní filmy atd.) a k němu pořadatelé vybrali adekvátní debatu s odborníky na dané téma.

Hlavní část festivalu proběhne o víkendu 18. – 19. dubna, kdy se Bio Oko promění ve svět za filmovým plátnem. Návštěvníci budou mít mimo sledování filmu možnost zapojit se do řady soutěží a poznávání rozmanitých oblastí filmu, vyzkoušet si na vlastní kůži, jak se žije filmovým postavám nebo se setkat s některými z tvůrců uvedených filmů.

Na sobotu je přichystána projekce Čarodějova učně klasika české animace Karla Zemana, ke kterému bude připravena speciální výtvarná dílna, následovat bude westernové odpoledne, kdy se na plátno vrátí známé i zapomenuté, vtipné i napínavé westernové kraťasy doprovázené výrobou filmových masek.

Navečer připluje do Oka irská animovaná novinka Píseň moře o poslední tulení víle, a na závěr dne uvedou Čelisti Radia Wave Linklaterův výjimečný film o dospívání Chlapectví.

Neděli otevře pásmo animovaných klipů s názvem Svět je barevný. Letem světem animovaných hudebních klipů od USA a Velké Británie přes Japonsko a zpátky do Čech budou provázet Aleš Stuchlý (hudební dramaturg ČRo - Radio Wave) a Karel Veselý (nezávislý publicista). K slyšení a hlavně vidění budou Gorillaz, Daft Punk, Coldplay nebo DVA.

Klipy vystřídá úspěšný český animák Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny, který uvede sám autor Jiří Barta společně s některými z loutkových protagonistů, a po filmu budou pro diváky připraveny ukázky trikové animace trikaře ze společnosti UPP Borise Masníka.

Celý festival zakončí nestárnoucí filmová klasika E. T. - Mimozemšťan Stevena Spielberga, kterou uvedou děti, které se podílely na organizaci festivalu.

Malí i velcí návštěvníci budou mít po dobu festivalu možnost ochutnat zdravé raw cheescaky, smoothie nebo palačinky od Raw for you, které budou vizuálně vyladěné s filmovým programem. V provozu bude i kavárna kina Bio Oko.

www.biooko.net