Velikán klavíru Gerhard Oppitz ozdobí Lípu Musicu

23.10.2014

Gerhard Oppitz je jedním z předních světových klavíristů. Na festivalu Lípa Musica se Oppitz představí hned dvakrát – v sólovém programu 23. října v Teplicích s díly Schuberta a Brahmse a na závěrečném koncertu Novém Boru 25. října v roli interpreta Císařského klavírního koncertu Ludwiga van Beethovena.

Cena vstupenky: 150, 250 Kč

Tento závěrečný koncert, kde Oppitze doprovodí renomovaná PKF - Prague Philharmonie řízená Tomášem Braunerem, bude za zvuků závěrečné Dvořákovy Novosvětské symfonie oslavou české hudby i české státnosti, neboť se stane současně i slavnostním koncertem města Nový Bor k státnímu svátku 28. října.

První veřejné vystoupení absolvoval Oppitz v jedenácti letech v Heilbronnu, kde zahrál Mozartův klavírní koncert d moll. Na tomto koncertu si jej všiml Paul Buck, profesor Stuttgartské Hudební vysoké školy a přijal jej do své třídy i přesto, že Gerhard Oppitz navštěvoval teprve gymnázium. V roce 1971 se stal Oppitz řádným studentem univerzity a o tři roky později přesídlil do Mnichova, kde navštěvoval mistrovské kurzy Huga Steurerse. Mezinárodní kariéru Oppitz zahájil v roce 1977, poté co jako jediný Němec v historii zvítězil na soutěži Arthura Rubinsteina v Tel AvivuTento úspěch vynesl Oppitze na přední koncertní pódia Evropy, Japonska i USA. O rok později natočil své první album a krátce na to nastoupil na mnichovskou vysokou hudební školu a byl v roce 1981 jmenován nejmladším profesorem v historii Mnichovské univerzity. Oppitz současně každoročně koncertuje ve významných hudebních centrech světa. Jako sólista vystupoval s Berlínskou a Vídeňskou filharmonií, Londýnským a Izraelským filharmonickým orchestrem, Královským filharmonickým orchestrem, Philadelphským a Clevelandským orchestrem, Symfonickými orchestry Bostonu, Detroitu, San Francisca, Staatskapelle Dresden, Gewandhausorchestru Leipzig, orchestrů v Paříži a Mnichově. Ze slavných dirigentů, se kterými Oppitz vystupoval, připomeňme například Sira Colina Davise, Riccarda Mutiho, Lorina Maazela, Gianluigiho Gelmettiho, Dmitrije Kitajenka, Marka Janowského, Zubina Mehtu, Herberta Blomstedta nebo Sira Nevilla Marrinera. Umělecká dráha Gerharda Oppitze se vyvíjela od jeho zájmu o sólové klavírní cykly Bacha, přes sonáty Beethovena, Schuberta a Mozarta k dílům Brahmse. Dnes je Oppitz považován za jednoho z nejlepších interpretů právě děl Johannese Brahmse.

S Gerhardem Oppitzem jsme při příležitosti jeho festivalového debutu připravili i krátký rozhovor.

Oppitzovo novoborské vystoupení je již zcela vyprodáno, stále je však možné setkat se s touto ikonou klavíru na jeho recitálu v Teplicích ve čtvrtek 23. října. Zde klavírista zahraje čtyři Improptu a Fantazii Poutník Franze Schuberta a Variaci a fugu B dur na Händelovo téma z pera Johannese Brahmse. Do Teplic navíc festival vypravuje i autobus, který posluchače přiveze z České Lípy a Nového Boru.

Vstupenky jsou v prodeji v Domě kultury v Teplicích a předprodejní síti Ticketportal. Cena vstupenky je 250 Kč. Pro abonenty Severočeské filharmonie Teplice a lázeňské hosty je cena 150 Kč. Pro studenty a seniory poskytujeme slevu 15 %, pro děti do 15 let a držitele průkazu ZTP a ZTP/P 50 %. Pro studenty teplické konzervatoře je vstup zdarma.