Demokracie a divadlo: od vzájemného rozvoje k jejich politické destrukci - Nová scéna Národního divadla

Jakou politiku by tedy divadlo mělo vynalézt, aby zabránilo smrti divadla a demokracie? Proč jsou ženy v těchto plánech tak zásadní? Řeč bude o Aristofanových komediích a tragédiích jiných autorů, středověkých bláznovských rituálech a uvedu příklady rovněž ze současného politického divadla.

Demokracie a divadlo: od vzájemného rozvoje k jejich politické destrukci - Nová scéna Národního divadla
  • Adresa:
    Národní 1393/4
    Praha 1 110 00

Akce se koná v horním foyer Nové scény

Vycházím z antického (aténského) divadla, které bylo jedním z prostorů/institucí demokracie a jemuž byli přítomni všichni bílí občané: muži. Rozvoj politického divadla v moderních časech – což je proces jak pomalý, tak turbulentní – ukazuje, že vztah divadla a demokracie je dávno pryč a že vina přitom nespočívá na divadle. Ocitáme se tváří v tvář hrozbě nebezpečnější, než je cenzura: politika se stává obscénním, vulgárním, groteskním divadlem bláznů, kteří ukradli divadlu to poslední možnost komedie, a sice zesměšnit a kritizovat politiku. Jakou politiku by tedy divadlo mělo vynalézt, aby zabránilo smrti divadla a demokracie? Proč jsou ženy v těchto plánech tak zásadní? Řeč bude o Aristofanových komediích a tragédiích jiných autorů, středověkých bláznovských rituálech a uvedu příklady rovněž ze současného politického divadla.

V angličtině, bez překladu, po čtyřicetiminutové přednášce bude následovat diskuse.


SVETLANA SLAPŠAK
Svetlana Slapšak pochází z Bělehradu. V šedesátých letech byla jako studentka pronásledována za své příspěvky ve studentském satirickém časopise. Absolvovala klasická studia a lingvistiku; píše, překládá, vyučuje a je aktivistkou v oblasti lidských práv zejména v domovském Srbsku. Žije a pracuje ale rovněž ve Slovinsku v Lublani.