Rock Café stále září Národní třídou

9. duben 2021, 22:05
Rock Café stále září Národní třídou

Kulturní odvětví – alespoň v takové podobě, jakou jsme znali ještě na začátku roku 2020 – zatím stojí. Mnoho interpretů, firem nebo klubů ale hledá cesty, jak kreativně fungovat i v době, kdy veřejné akce nejsou možné. Jedním z nich je i pražské Rock Café. To hned v prvních dnech po loňském uzavření kulturních institucí rozjelo vlastní sérii streamovaných koncertů a debat, od podzimu pak představilo zcela nový projekt – Srdcařská okénka.

Ta otevírají 2x až 3x týdně, v prodeji jsou piva z minipivovarů s sebou a za pípou známé osobnosti z hudební a divadelní scény nebo veřejného života. Doposud jich proběhlo přes 30 a mezi výčepními se objevili třeba senátor Pavel Fischer, reportérka Nora Fridrichová, Matěj Homola z Wohnout, sportovní komentátor Jaromír Bosák nebo zástupci spolku Milion chvilek. Rock Café zároveň letos slaví 30 let své existence, proto se rozhodlo věnovat 30 % z každého okénka na charitu dle výběru čepujícího. Díky tomu se již podařilo desítkami tisíc korun podpořit celou řadu neziskových a charitativních organizací. Další okénka budou následovat také v dubnu, návštěvníci se mohou těšit třeba na kanoistu Vavřince Hradílka (21. 4.), herce a moderátora Vladimíra Polívku (23. 4.) a mnoho dalších.

Klub v této době nezapomíná ani lidskoprávní linii své dramaturgie. V únoru se uskutečnila online debata o České televizi a její nezávislosti, moderátorem byl Tomáš Etzler, hosty pak Nora Fridrichová, Zdeněk Šarapatka a David Smoljak. V podobném duchu se ponese také debata Rusko vs. Navalnyj, která se v Rock Café uskuteční v úterý 13. dubna od 19:45. Povede ji novinář Ondřej Soukup z Hospodářských novin, diskutovat o současné situaci bude Pavel Fischer, Michael Romancov a Tereza Soušková.

Produkce Rock Café se věnuje také přesouvání dříve domluvených akcí, nový termín prozatím dostalo více než 200 koncertů nebo divadelních her. Ani přes toto vysoké číslo ale zaměstnanci klubu neztrácí optimismus a věří, že se jeho brány brzy otevřou a kulturní dění se navrátí do starých kolejí!