Ostrov Krk: Objevte nejkrásnější místa největšího chorvatského ostrova

17. červen 2023, 18:13
Ostrov Krk: Objevte nejkrásnější místa největšího chorvatského ostrova

Ostrov Krk je největším a nejlidnatějším ostrovem v Jaderském moři. Setkat se můžeme také s označením „Zlatý ostrov“, jelikož se nachází v krásné oblasti s dokonalou přírodou a kulturními památkami. I proto je nazýván též kolébkou chorvatské kultury.

Jeskyně Biserujka

Jeskyně Biserujka rozhodně osloví každého nadšence do geologie. Nicméně jde o tak krásné prostředí, že si získá jednoduše každého. A to i děti. Během prohlídky jeskyně se můžete kochat množstvím stalaktitů a stalagmitů. Kromě toho navíc v okolí vede naučná stezka, která směřuje až na okouzlující pláž Slivanjska s výhledem na moře.

Objevte krásu města Krk

Ostrov Krk zahrnuje také stejnojmenné město. A právě tam byste měli vyrazit, pokud vás zajímá místní historie, kultura a architektura. Historie tohoto města sahá až do starověkého Řecka a Říma. Najdete zde však i výrazně mladší zástavbu. Mezi významné body patří katedrála Nanebevzetí Panny Marie, ve které se prolíná několik různých stylů. Dále pak za návštěvu stojí hrad Frankopanski kaštel, kde se navíc v létě koná spousta zajímavých akcí.

A pokud už budete přesyceni historickými zajímavostmi a místní kulturou, můžete si jít odpočinout na jednu z nádherných pláží, kterých je tu celá řada. Dovolená Chorvatsko může být poznávací, ale i odpočinková.

Slunění na pláži Baška

Ty nejkrásnější pláže se nachází v Bašce – rušném městě na jihovýchodním pobřeží. Jde o velmi oblíbený turistický cíl, zejména v létě zde proto nečekejte mnoho klidu. Nicméně jde o skvělé místo na dovolenou, ať už chcete vyrazit s dětmi či přáteli.

Hlavní pláží je Veli Plaža, která je dlouhá téměř dva kilometry. Najdete zde vše potřebné – od půjčoven šlapadel, přes lehátka až po dětská hřiště, různé obchody a podobně. A pokud preferujete klidnější prostředí, můžete si zvolit některou z okolních zátok, kde je menší pláž.

Léčivá bahenní koupel

Na ostrově se nachází pár míst, kde můžete vyzkoušet účinky léčivého bahna. To se nachází na pláži Meline na západní straně zálivu Klimno. Pláž vyniká tím, jak je mělká. Můžete ujít velmi velkou vzdálenost ve vodě, aniž byste si namočili celé nohy. Díky tomu je zde voda teplejší a jde tak o oblíbené místo pro koupání, zejména pro rodiny s dětmi. Po koupání chutná občerstvení nejlépe – ať už je to domácí jogurtová bábovka, sandwich, či zvolíte nedaleké občerstvení v jednom z barů či restaurací.

Odhalte chorvatskou historii

Nedaleko Bašky leží vesnice Jurandvor, ve které byl objeven jeden z nejvýznamnějších kulturních objevů celého Chorvatska. V roce 1851 zde byla objevena vápencová tabulka, konkrétně na podlaze kostela svaté Lucie. Označována je jako Bašćanska ploča, je na ní psáno hlaholicí a představuje nejstarší známou zmínku o Chorvatsku.

Tato vápencová deska je jedním z nejvýznamnějších chorvatských artefaktů. V kostele svaté Lucie si můžete prohlédnout její repliku. A pokud by vás zajímal originál, ten se nachází v Chorvatské akademii věd a umění v Záhřebu.

Potápění

Samozřejmě nesmí chybět ani zábava. A na ostrově přichází v úvahu hned několik vodních sportů. Jedním z nich je potápění. Můžete tak objevovat krásná místa v křišťálově čisté vodě, když už vás opalování přestane bavit. Nechte se okouzlit podvodní faunou či prozkoumejte některý z vraků a získejte jedinečný zážitek. Nabízí se možnosti pro nadšené začátečníky i pokročilé a zkušenější potápěče.

Prozkoumejte jedinečná místa ostrova Krk a užijte si perfektní letní dovolenou. Jde o oblíbenou destinaci, která nabízí spoustu možností pro ty, kteří chtějí poznávat, ale i pro ty, kteří si chtějí jednoduše užít slunné počasí u moře a zrelaxovat.

Zdroj obrázku: xbrchx / Shutterstock.com