Jaké je nejlepší dřevo pro zahradní stavby?

25. červenec 2022, 9:24

Chtěli byste si pořídit dřevěnou zahradní stavbu? Při výběru té správné stavby existuje několik kritérií a požadavků v závislosti na vašich potřebách a preferencích. Univerzálním kritériem, které by mělo platit pro všechny, je výběr těch správných, a především kvalitních materiálů. Jaké dřevo je nejvhodnější pro zahradní stavby?

shutterstock_2172475847

Popularita zahradních staveb neustále narůstá. Zahradní altány, domky či dřevěné chaty jsou stále častější součástí mnoha zahrad, dvorů či pozemků v rekreačních a zahrádkářských oblastech. Stavby, jako jsou zahradní altány, dřevěné chaty či domky, přinášejí do zahrad a na pozemky přidanou hodnotu. Zahradní altány poskytují ideální místo k posezení či stolování, dřevěné chaty a domky mohou být také místem k přenocování či uskladnění potřebných předmětů. Zahradní altány, dřevěné chaty i domky lze využívat pro řadu účelů. Vzpomeňme jen několik z nich, jako například rekreace a odpočinek, pomoc při zahradních pracích, společně strávené chvíle s rodinou a přáteli, volnočasové aktivity, sport, zahradní posilovna, venkovní kancelář či pracovna.

Od požadovaného účelu zahradní stavby se následně odvíjí další parametry, jako je velikost stavby, provedení ale i umístění v zahradě či na pozemku. Jedním z nejdůležitějších atributů při výběru zahradní stavby by však měla být správná volba materiálů. Většina zahradních staveb je vyráběno ze dřeva. Na co se ovšem při výběru materiálu pro zahradní stavbu zaměřit.

Na co si dát u dřeva pozor?

Dřevo je poměrně často využívaný materiál ve stavebnictví. Jedná se však o přírodní materiál a oproti jiným materiálům je citlivější na vnější podněty. Umístění zahradní stavby v exteriéru s sebou nutně přináší i vliv povětrnostních podmínek na dřevo. Jedním z největších „nepřátel“ dřeva je vlhkost. Pokud je dřevo dlouhodobě vystavováno vlhkosti, bez jakékoli ochrany, postupně dochází k deformacím, poškozením a změnám ve vlastnostech dřeva. Dřevo se vlivem vlhkosti stává také více náchylné k napadení škůdci, jako je dřevokazný hmyz, ale i houby či plísně. Vlivem vlhkosti může dřevo měnit svůj tvar, napínat se či praskat.

K praskání dřeva však někdy může docházet i přesto, že dřevo je kvalitní a odolné. Naštěstí, iv tomto případě existuje řešení. Pokud zjistíte, že se na vaší dřevěné stavbě nacházejí praskliny, nemusíte hned zoufat. I když, jak se říká, prevence je nad zlato, někdy je už pozdě a problém je třeba řešit. Přečtěte si, co dělat, praskne-li dřevo na dřevěné stavbě.

Dřevo, které se nachází v exteriéru, by mělo mít takové vlastnosti, které z něj činí materiál co nejvíce odolný vůči povětrnostním vlivům (ve srovnání s jinými druhy dřeva). Jedná se o vlastnosti jako tvrdost a hustota dřeva. Čím vyšší je hustota a tvrdost dřeva, tím je dřevo více odolné.

Typy a druhy dřeva pro zahradní stavby

U zahradních staveb, ať už jsou to zahradní altány, dřevěné chaty či domky, se nejčastěji setkáváme s využitím smrkového nebo borového dřeva. Jedná se o certifikované stavební dřevo, které je obvykle opracováno a prošlo procesem zpracování tak, aby bylo odolné a vydrželo co nejdéle. Obvykle toto stavební dřevo prochází dlouhým procesem přirozeného schnutí, čímž se zabraňuje znehodnocení dřeva plísněmi či vzniku prasklin. Dřevo může takto přirozeně schnout i po dobu 3 let a následně se dosušuje ve specializovaných sušičkách. Následně se dřevo opracuje a napustí ochrannými látkami. K výrobě zahradních staveb, zejména u staveb jako jsou zahradní altány, se mohou používat i syrové hranoly. U staveb, jako jsou dřevěné chaty či domy, se může také používat i kulatina.

Tip pro vás: Při výběru vhodného materiálu pro vaši dřevěnou stavbu vám může být nápovědou i původ daného dřeva. Tak například, smrkové či borové dřevo, které pochází ze severských oblastí světa (jako jsou například skandinávské či sibiřské oblasti) se vyznačuje vyšší hustotou a tvrdostí oproti našemu tuzemskému smrku či borovici. Takové dřevo ze severských oblastí je tedy i více odolné a trvanlivé.

Správná péče o dřevo

Pokud už jste si vybrali vaši dřevěnou stavbu a ujistili se o jejích materiálech, pro zachování všech funkcí ale i odolnosti a dlouhé trvanlivosti stavby, je důležitá i správná péče o dřevo. Prvním krokem v rámci péče o dřevo by měla být aplikace impregnačního nátěru. Ten se aplikuje jen jednou za celý „život“ stavby, na začátku. Nanáší se na syrové dřevo. Impregnační nátěr ochrání dřevo před škůdci, jako jsou plísně, houby či dřevokazný hmyz. Po impregnaci následuje aplikace povrchového nátěru, kterým může být ochranná lazura či krycí barva. Některé druhy dřeva se mohou i olejovat či voskovat, ale v tomto případě je třeba brát v úvahu, že jde o finální úpravu dřeva. U krycích barev a lazur lze povrchový nátěr zbrousit a nově aplikovat. Což je také výhodou při pravidelném ošetřování a péči o dřevo. Dřevěné zahradní stavbě byste totiž měli dopřát pravidelnou renovaci. Ta spočívá v odstranění starých nátěrů, opravě poškození dřeva a aplikaci nových ochranných nátěrů.

Ať už si přejete pořídit zahradní altán, dřevěnou chatu či domeček, rozhodně nepodceňte výběr správných materiálů. Kvalita by měla být na prvním místě. Zajistí odolnost a trvanlivost dřevěné stavby, a vy si tak budete moci užívat její benefity co nejdéle.

Foto: ©graja / Shutterstock.com