Mydy Rabycad roztančí Prahu před The Chemical Brothers. Metronome Festival Prague vybral tuzemské hvězdy Mydy Rabycad, aby sdíleli pódium s The Chemical Brothers

25. květen 2018, 14:03
Mydy Rabycad roztančí Prahu před The Chemical Brothers. Metronome Festival Prague vybral tuzemské hvězdy Mydy Rabycad, aby sdíleli pódium s The Chemical Brothers

Metronome Festival Prague odtajnil jméno kapely, která otevře hlavní scénu před The Chemical Brothers, tahákem sobotního programu. Tento prémiový čas se rozhodl věnovat nadžánrovým Mydy Rabycad, kapele, která za pár posledních let prorazila koncertováním na největších světových festivalech a stala se v podstatě nejúspěšnější českou kapelou za hranicemi. Festival se uskuteční 22. a 23. června na Výstavišti Praha, vstupenky jsou k dispozici na www.metronomefestival.cza v síti Ticketpro.

Mydy Rabycad jsou teprve druhou českou kapelou, která hrála na nejvýznamnějším britském hudebním festivalu v Glastonbury. Má za sebou úspěšné turné po Spojených státech, kde koncertovala po boku velkých jmen hudební scény od Toma Pettyho přes Muse po Kendricka Lamara, a dvakrát také vystoupila na největším tamním festivalu world music Festival International de Louisiane. Hrála na gigantické středoevropské přehlídce Sziget v Maďarsku. Absolvovala turné po řadě evropských zemí, ale například i v Jižní Koreji.

Na všech zmíněných místech mnohatisícová publika ocenila originální taneční hudbu Mydy Rabycad, jež má kořeny v elektroswingu, ale postupem času přibrala řadu dalších hudebních prvků, jež kapela namíchala do originálního tvaru, který sama nazývá glamtronic. „Mydy Rabycad uchvátily jak americké, tak evropské kluby a festivaly se svojí glamtronic show. A to tak moc, že na Glastonbury 2016 byli dokonce fanoušky zvoleni za nejlepší vystoupení,“ říká zahraniční hudební agent Mel Puljič. Nyní Mydy Rabycad dostanou příležitost roztančit dvě desítky tisíc hudebních nadšenců a připravit je na vystoupeních hlavních hvězd festivalu, The Chemical Brothers.

„Mydy Rabycad sleduji od prvních koncertů, které už tehdy vyčnívaly a poutaly pozornost. Už v roce 2015 dostali prostor v hlavním čase na největší scéně našeho festivalu United Islands of Prague, kdy měli většinu zahraničních úspěchů teprve před sebou. V současné době jsou pro mě Mydy Rabycad jednoznačně nejúspěšnější česká kapela s velkým potenciálem se dál posouvat, a proto jsme je vybrali, aby vystoupili na hlavní scéně festivalu Metronome, kde si jistě získají české i zahraniční publikum svou skvělou show,“říká Barbora Šubrtová, programová ředitelka Metronome Festivalu Prague.

Mydy Rabycad od samého začátku hrají v původní sestavě, jejíž ozdobou je zpěvačka Žofie Dařbujánová. Její energický projev instrumentálně jistí saxofonista Mikuláš Pejcha, klávesista Néro Scartch a baskytarista Honza Drábek. Plnocennou součástí kapely jsou stálí hosté, kytarista Ondřej Slánský, bubeník Tomáš Konůpka a manažer a zvukař Petr "Kužel" Blažek.

„Metronome Festival je nám hodně blízký, a to nejen svým line-upem a dramaturgií, ale i atmosférou. O to větší radost máme, že se ho už podruhé můžeme účastnit, natož před takovým jménem jako jsou Chemical Brothers. Uděláme všechno pro to, aby naše vystoupení bylo nezapomenutelné, stejně jako celý Metronome,“ těší se zpěvačka kapely Žofie Dařbujánová a její slova potvrzuje i manažer a zvukař kapely Petr Blažek:„Jsem rád, že pořadatelé Metronome Festivalu vnímají světové úspěchy kapely Mydy Rabycad a neváhali nám dát svoji plnou důvěru. Být jedinou tuzemskou kapelou na hlavní scéně festivalu ve večením čase a navíc před Chemical Brothers je pocta, kterou si velmi považujeme a bereme jí jako odměnu za kvalitní reprezentaci tuzemské hudby v zahraničí. Rozhodně na Metronomu předvedeme grandiózní show a světovým kapelám ukážeme, že to u nás umíme roztočit.“

Z dalších účinkujících Metronome Festivalu Prague 2018 byli ohlášeni například hvězdy elektronické hudby The Chemical Brothers a Massive Attack, mladý písničkář Tom Odell, rockové legendy John Cale z The Velvet Underground a David Byrne z Talking Heads, talentovaní Superorganism nebo DJ sety Faithless a bubeníka skupiny Blur Davea Rowntreeho. Českou scénu budou mj. reprezentovat mj. po dvaceti letech obnovení Sexy Dancers nebo Tata Bojs 30, kteří si na celodenní oslavu svých třicátých narozenin přizvali kapely Midi Lidi, Zrní a Umakart.