Slavkovský pivovar narazí ojedinělé pivo s která spojovala vojáky bojující v Bitvě tří císařů

27.5.2015 – 31.5.2015, 23:59

Letos uplyne 210 let od triumfálního vítězství Napoleona Bonaparta v Bitvě Slavkova. Atmosféru doby si zdejší obyvatelé i turisté připomenou i Císařským pivem, který uvařil místní pivovar. 

Recept tohoto piva sládek Karel Vavrečka pečlivě uvážil na základě historických poznatků, možností a znalostí pivovarnického řemesla z počátku 19. století.

Svrchně kvašenou třináctku zlatohnědé barvy připomínající východ slunce dne 2. prosince 1805 narazí vedení pivovaru spolu s představiteli města 30. května, na Dnech Slavkova. Stafáž jim budou dělat členové sdružení Acaballado v uniformách vojáků bojujících v Bitvě tří císařů.

Císařské pivo je vyrobeno metodou takzvaného svrchního kvašení, typického pro tehdejší dobu. “Před 210 lety bylo spodní kvašení technologicky především mimo zimní měsíce takřka nemožné, a proto se využívalo velmi ojediněle. Na našem území se používalo zejména spontánní kvašení, které je ekvivalentem glorifikovaného termínu svrchní kvašení,“ vysvětlil sládek Slavkovského pivovaru Karel Vavrečka. Pro výrobu je použito čtyř druhů ječného sladu, který v tomto období vytlačoval pšenici a oves.

„Druhy a poměry sladů byly voleny tak, aby vytvářely v pivu odkaz tehdejší doby a každý člověk se mohl při napití přenést do tohoto století,“ doplnil ředitel společnosti Jiří Hořava ml.

Výsledkem je svrchně kvašený třináctistupňový speciál zlatohnědé barvy. Prim hraje jemná chmelová vůně s plným sladovým tělem a doznívajícím nakuřovaným tónem, který může být připodobněn k doutnající dělové hlavni.

Speciální pivo dokreslí atmosféru nejen při vzpomínkových akcích, které se letos ve Slavkově u Brna uskuteční. Císařské sudy se budou narážet také na téměř čtyřiceti akcích pořádané společností Morava Napoleonská. Ta se zaměřuje na udržení povědomí o Napoleonově tažení Moravou.

Celoročně jej pak můžou ochutnat návštěvníci Slavkovského pivovaru. Kromě návštěvy památek a významných míst v okolí tak můžou okusit doušek historie i na svém patře a odnést si pivo jako suvenýr.