ND Talks: Kulturní instituce mezi státem, občanskou společností a trhem - Nová scéna Národního divadla

Složitý vztah mezi státem, občanskou společností a trhem vytváří prostor, v kterém se umění uskutečňuje v rámci takzvaných kulturních institucí. Co je to kulturní instituce, jaké jsou její předpoklady, podmínky, modality? 

ND Talks: Kulturní instituce mezi státem, občanskou společností a trhem - Nová scéna Národního divadla
  • Adresa:
    Národní 1393/4
    Praha 1 110 00

Jak může kulturní instituce aktivně působit v takto popsaném veřejném prostoru? Považujeme kulturní instituce a její představitele za nositele specifických hodnot společnosti? A pokud ano, proč? Mají právo vyjadřovat se k veřejným otázkám více než někdo jiný? Mají sílu intervenovat, nebo jsou bezmocné? Je umění silnější, je-li institucionalizované, nebo je-li subversivní, anarchistické, intervenční?

Hosty debaty budou socioložka Tereza Stöckelová, člen garanční rady Národní galerie Josef Pleskot a Nataša Zichová z odboru umění Ministerstva kultury ČR. Moderuje filosofka působící na Filosofickém ústavu AV Alice Koubová.

Tereza Stöckelová
Doc. Tereza Stöckelová, Ph.D. vystudovala sociologii a věnuje se studiu vědy, technologií a medicíny. Tematicky se zabývá soudobými proměnami výzkumu a vzdělávání, pohybem znalostí mezi vědou a společností, vztahem konvenční a alternativní medicíny a otázkami politické ekologie. Její práce vychází z teorie sítí-aktérů a navazujících materiálně-sémiotických přístupů a využívá kvalitativní, etnografické metody. Působí v Sociologickém ústavu AV ČR, v. v. i. a vyučuje na Katedře obecné antropologie Fakulty humanitních studií UK. Pravidelně přispívá do čtrnáctideníku A2 a na www.a2larm.cz.

Josef Pleskot
Ing. Arch. Josef Pleskot je významným českým architektem. Za své realizace získal řadu ocenění a jeho stavby pravidelně reprezentují českou architekturu v mezinárodních přehlídkách. V roce 2009 byl v odborné anketě organizované časopisem Reflex zvolen nejvýznamnější osobností české architektury dvacetiletí 1990–2009. Od září 2019 vede garanční radu Národní galerie.

MgA. Nataša Zichová
Po maturitě na humanitní větvi pražského gymnázia Botičská dva roky pracovala jako tajemnice katedry loutkářství AMU. Poté na AMU vystudovala divadelní produkci. Během studia externě spolupracovala s kulturními institucemi (Pražské kulturní středisko, divadlo Ateliér aj.), po absolutoriu externě pracovala jako asistentka režie v Československé televizi. Od roku 1995 je zaměstnána v odboru umění Ministerstva kultury, kde zodpovídá za oblast profesionálního divadla, tance a pohybového umění.