Písek ve filmu, filmy v Písku

17.10.2019 – 20.10.2019, 23:59

Druhý ročník festivalu Filmový Písek 2019  postaví most mezi filmovou minulostí a současností města. Nabídne divákům současné filmy tvůrců, kteří mají vztah k Písku nebo Jihočeskému kraji, ale také staré české filmy, které se ve městě natáčely.

Cena vstupenky: 490 Kč

Tak jako každý filmový festival, i ten písecký bude mít na programu předpremiéry filmů, setkání s umělci i doprovodný program. „Chceme filmovým fanouškům nabídnout filmy nejrůznějších žánrů. Hrané i dokumentární. Snímky zkušených tvůrců i studentů FAMO. Předpremiéry a časem i diváky prověřené tituly. A v neposlední řadě doprovodný program, ať už slavností zahájení a zakončení, tak koncert kapely Tata Bojs,“ naznačil program letošního festivalu ředitel Centra kultury města Písku Josef Kašpar. Festival Filmový Písek se bude od 17. do 20. října odehrávat v kině Portyč a Kulturním domě v Písku. 

Za zlatého fondu české kinematografie budou na píseckém festivalu k vidění filmy, které jsou s Pískem neodmyslitelně spjaté – Stříbrný vítr a Měsíc nad řekou. V současnosti je s Pískem spojená také Filmová akademie Miroslava Ondříčka, jejíž studenti na festivalu v několika blocích představí své filmy i reklamní spoty. 

Předpremiéru si na Filmovém Písku ve čtvrtek 17. října od 20 hodin odbude česko-chilský film Hra. Snímek o divadelním režisérovi, kterému se začne rozpadat pracovní život a ten soukromý si ještě sám dost zkomplikuje. Dokáže nakonec poskládat svůj život zpátky? Hlavní roli ve filmu Hra ztvárnil Jiří Mádl, který se písecké předpremiéry zúčastní. 

Dále budou k vidění dokumentární filmy o významných osobnostech kulturního a společenského života – Westwood: Punk, Icon, Activist; Forman vs Forman; dokument Terezy Brázdové Kluci o neobyčejných životech fotografa a překladatele Daniela a Jiřího Reynkových. K filmu napsal hudbu Ondřej Škoch, který má osobně k Písku velmi blízko a festivalu se také zúčastní. 

Poslední festivalový den vzdá hold divadlu Semafor, které letos slaví 60 let od svého založení. Diváci  se mohou těšit na filmy Kdyby tisíc klarinetů, na dokument Jiří Suchý: Lehce s životem se prát a slavností zakončení koncertem Swing Bandu Tábor, který zahraje osvědčené semaforské hity. 

S dalšího programu můžeme prozradit filmy Bluessman, Favortika, Narušitel systému. Každý den si z festivalového programu vyberou také děti, pro které připravujeme například filmy Putování se sobíkem, Cesta do pravěku nebo TvMiniUni: Zloděj otázek.

Kompletní program Festivalu Filmový Písek 2019 bude na začátku října k dispozici na www.centrumkultury.cz a na www.filmovypisek.cz

Na festival bude možné si za 490 korun zakoupit permanentku, která opravňuje ke vstupu na všechny projekce, slavností zahájení i zakončení a další doprovodný program, včetně pátečního koncertu Tata Bojs od 21 hodin v Kulturním domě. Pokud vás zajímají pouze projekce a slavnostní zahájení a zakončení, vyjde vás permanentka na festival na 290 Kč. Vstupenka na slavnostní zahájení včetně následné projekce filmu Hra bude stát 150 Kč, lístek na slavnostní zakončení s táborským Swing Bandem vyjde na 100 korun a vstupné na jednotlivé filmy bude za 50 korun. Samostatný lístek na koncert skupiny Tata Bojs si ceníme v předprodeji na 290 a na místě na 350 korun.