Pivovar Trautenberk — krkonošské pivo horalů z Malé Úpy

14. únor 2024, 11:50
Pivovar Trautenberk — krkonošské pivo horalů z Malé Úpy

Pivovar Trautenberk patří do nejmladších přírůstků v rodině krkonošských minipivovarů. Byl vybudován v obci Malá Úpa, v prostorách bývalé Tippeltovy boudy, později známé jako hotel Družba.

Začátek příběhu pivovaru Trautenberk

V roce 2015, ve výšce 1045 metrů nad mořem a 5 metrů pod zemí, ve stoletém sklepení bývalé Tippeltovy boudy v Malé Úpě se začalo vařit úžasné pivo horalů.

Jako vůbec první pivo bylo uvařeno na Vánoce 2015, byl to svrchně kvašený Trautenberk 14 – Red Ale a na Nový rok první speciál Trautenberk 12 – APA.

Co se vaří v pivovaru

V pivovaru pivu věnují velkou péči. Vaří ho bez pasterizace a filtrování, osvěžující, řízné a hořké tak akorát. Krkonošská voda, žatecký chmel, kvalitní slady a zkušení sládci, to je záruka výborné chuti. Ze stálé nabídky si určitě vyberete svého favorita.

Trautenberk světlá jedenáctka

Trautenberk 11 je spodně kvašený ležák světle zlaté barvy s jemnou chmelovou vůní, střední plností a delším hořkým dozníváním. Pivo je uvařeno ze tří druhů sladů tradičním dvourmutovým způsobem, chmelené „na třikrát“. Trautenberk 11 se vyznačuje vyšším řízem, hustou bílou pěnou, a především skvělou pitelností.

Trautenberk polotmavá třináctka

Trautenberk 13 je spodně kvašený polotmavý speciál s přídavkem karamelových sladů, které pivu dávají jeho granátově červenou barvu. Karamel se objevuje také v plné chuti, kde se doplňuje s příjemnou hořkostí. Trautenberk 13 vzniká ze čtyř sladů a z kombinace tří českých chmelů.

Trautenberk APA čtrnáctka

Trautenberk 14 — APA je svrchně kvašený speciál typu American Pale Ale. V chuti je nejdříve sladový, následně přechází do intenzivní, ale nesvíravé hořkosti s dlouhým dozníváním. Sytě zlaté pivo je vyrobeno ze tří sladů a kombinací čtyř amerických chmelů.

Pivovarský krámek

Kromě čepovaného piva prodávají také pivo v unikátních PET litrovkách a v dárkovém balení se čtyřmi třetinkovými lahvemi, které jsou nejen díky skvělému obsahu jedinečným suvenýrem. V pivovarském krámku dostanete i originální multipack nebo jednotlivé třetinky, sklenice, tričko nebo tácek se šiškou. A na velkou žízeň si můžete odvézt rovnou celý sud.

Restaurace

Přijďte si posedět do pivovarské restaurace. Denně zde nabízí obědové menu a v nabídce stálého lístku mají pivovarské speciality. Těšit se můžete třeba na poctivý talíř kulajdy, pivovarský guláš „Trautenberk“ nebo marinované vepřové koleno s jablečným křenem

Ubytování

Ať hledáte komfortní a útulně zařízený pokoj, rodinný apartmán nebo velkou cimru pro partu kamarádů, zkuste to nejdřív zde. V zimě se můžete těšit na moderní bydlení se skvělým nástupem do hor i šikovnou zkratkou přímo do pivovaru.

Kam ještě na pivo Trautenberk

Na čepu ho mají již ve více než deseti boudách nejen v Malé Úpě, ale také v Janských Lázních, na Černé hoře a na dalších místech republiky.

Pivovar Trautenberk

adresa: Horní Malá Úpa 87, Malá Úpa 542 27
telefon: +420 733 746 444
e-mail: [email protected]

www.pivovartrautenberk.cz