hravá výstava o ptactvu Svitavska

12.4.2019 – 13.5.2019, 23:59

Muzeum začalo vedle historie a řemesel návštěvníkům také více přibližovat přírodu našeho regionu. Do tohoto konceptu zapadá nová výstava, která proběhne v jeho prostorách od 12. dubna do 13. května. Výstava s jednoduchým názvem Ptáci návštěvníky zavede do pestrého a různorodého světa našich létajících sousedů.

Část výstavy zapůjčil občanské sdružení Soliton z Brna, které se věnuje popularizaci přírodních věd a techniky a vydalo např. Obrazovo-zvukový atlas ptáků. Součástí svitavské expozice je představení ornitologicky nejvýznamnějších lokalit Svitavska, ukázka nejběžnějších druhů v jejich skutečné velikosti a seznámení s novými poznatky z chování, evoluce a života ptáků.

Těšit se tak můžeme na plejádu fotek doplněnou o spoustu vycpanin. Chybět nebudou ani nahrávky hlasů našich pěvců, pohled na peří pod mikroskopem či video objasňující, kde vzal krutihlav své jméno. Nejen pro rodiče s dětmi bude připravena řada her, díky nimž si vyzkouší, jak složit ptačí budku, jaké nástroje si vyrábí vrány a zda dokáží správně poznat místní ptactvo.

V rámci doprovodných akcí jste v sobotu 13. dubna zváni na vycházku Za ptactvem jarní přírodou. Během ní projdeme všechny místní biotopy a budeme pozorovat i kroužkovat pro ně typické druhy. Sraz všech účastníků je v 9 hodin na hrázi Lánského rybníka. Další zajímavosti pak přinese přednáška Ptáci světa a Svitavska, která proběhne ve čtvrtek 30. dubna přímo v muzeu. Pro školy máme připraveny speciální výukové programy. Doufáme, že se nám takto podaří zaujmout nejen milovníky přírody, ale každého, kdo se rozhodne v dubnu a květnu navštívit naše muzeum.