Noc kostelů 2014 v Chebu

23.5.2014, 18:00 – 23:59

V loňském roce se do Noci kostelů v České republice zapojilo více než 1300 kostelů, ve kterých připravili pořadatelé pro návštěvníky na 8 000 programů. O mimořádném zájmu veřejnosti o program Noci kostelů svědčí i více než 450 000 návštěvnických vstupů zaznamenaných během večera a noci. Na Slovensku bylo v rámci Noci kostolov otevřeno několik desítek kostelů. Noc kostelů „Kirikute  öö“ se konala také v Estonsku.

Myšlenka otevřít kostely v noci vznikla před devíti lety ve Vídni, kde také v roce 2005 proběhla první Noc kostelů – „Lange Nacht der Kirchen“. V roce 2009 se touto zahraniční zkušeností inspirovali pořadatelé v České republice a poprvé pozvali širokou veřejnost na noční program do několika otevřených kostelů. Zájem návštěvníků o první ročník Noci kostelů povzbudil zástupce z mnoha dalších kostelů, a tak se již v následujícím roce konala Noc kostelů v celé České republice.

Také letos budou moci návštěvníci ve stovkách otevřených kostelů poznávat a obdivovat duchovní a umělecké skvosty křesťanství, které nejsou pouze výrazem minulosti, ale i živé přítomnosti. O tom svědčí i bohatý kulturně-duchovní program, v němž opět nebudou chybět koncerty, komentované prohlídky, workshopy nebo divadelní představení, možnost nahlédnout do kostelních sakristií či klášterních zahrad, zkusit si zahrát na varhany, vystoupat na věže či sestoupit do starobylých krypt, prožít liturgii, nebo jen v tichém zastavení vnímat to, co bylo inspirací pro stavitele křesťanských chrámů.

Noc kostelů 2014 - Cheb

Cheb, Evangelický kostel Pokoje
Cheb, františkánský kostel Zvěstování Panny Marie
Cheb, hradní kaple sv. Erharda a Uršuly
Cheb, kaple sv. Jana - farní dům
Cheb, kostel sv. Bartoloměje
Cheb, kostel sv. Mikuláše a sv. Alžběty
Cheb, kostel sv. Václava
Cheb, modlitebna Bratrské jednoty baptistů I
Cheb, modlitebna CASD společenství Vinice