Výstava Světy české animace

3.2.2022 – 3.7.2022, 23:59

Po úspěšných realizovaných zahraničních výstavách / 2014 – Tim Burton a jeho svět, 2016 – Evolution: David Cronenberg, 2019 – Pixar – 30 let animace/ si Art Movement vybral k realizaci výstavu ryze českou, o které je přesvědčen, že si zaslouží své ucelené představení v hlavním městě Praze.

Na přípravě výstavy o českém animovaném filmu za dobu 1945 – 2020 se aktuálně podílí přední čeští animátoři a filmoví tvůrci v čele s Janem Bubeníčkem /další členové prof. Jiří Kubíček, prof. MgA. Edgar Dutka, Mga. Zuzana Bukovinská, Mgr.   Daniela Kramerová a další/ za spolupráce s osvědčenou výstavní architektkou Martinou Károvou. Architektonická koncepce spojí tvorbu s interaktivními prvky a edukativními workshopy tak, aby byla pro diváky co nejpřitažlivější.

Výchozím bodem pro vznik rozsáhlé výstavy byla skutečnost, že ačkoliv se o dějinách i současnosti české animace mluví jako o jedné z našich výkladních skříní, málokdo ve skutečnosti dobře zná díla významných autorů a rozumí principům různých animačních technik.         

Přestože i v současnosti jde o jeden z oborů, ve kterých se můžeme prezentovat světovými úspěchy, neexistuje významná stálá expozice české animace ani velké výstavní projekty představující historii a současnost i techniky a principy animace.

V jednotlivých sekcích za minimálního textového doprovodu návštěvníkům proto ukážeme bohatou a světově oceňovanou historii českého animovaného filmu /Zeman, Týrlová, Trnka, Brdečka, Pojar, Švankmajer…/ a neméně zajímavou současnost /Klimt, Balej, Držiak, Pavlátová, Kascheeva, ad./.                                                   

Dále představíme nejzajímavější artefakty z příprav filmů jako jsou loutky, původní výtvarné návrhy, kulisy, dekorace, plakáty a mnoho dalšího.

Součástí prostoru bude studovna s možností shlédnutí animáků v jukeboxech, kavárna včetně obchodu s oborovou literaturou a dětský koutek s hernou.         

V rámci doprovodného programu nabídneme workshopy pro nejmenší, komentované prohlídky, pásma projekcí, přednášky a besedy s tvůrci.                           

Výstava je určena žákům, studentům, rodinám s dětmi  a všem . . . . kterým na české animaci záleží.

NAD VÝSTAVOU PŘEVZALI ZÁŠTITU:  ministr kultury ČR Martin Baxa, radní hlavního města Prahy Hana Třeštíková.
ZA PODPORY: Hl. m. Prahy, Prahy 7, Ministerstva kultury ČR