Cesta dlouhým dnem do noci - Divadlo v Dlouhé

Úterý, 30.04.2024 19:00 | další termíny

Pomalé snímání rozvratu jedné rodiny.

Cesta dlouhým dnem do noci - Divadlo v Dlouhé
  • Adresa:
    Dlouhá 39
    Praha 1 110 00

Letní venkovské sídlo. Srpen 1912. Amerika. Otec, profesí herec, pro kterého jsou hlavní modlou peníze a zisk navzdory bolesti, kterou uctívání těchto falešných svátostí způsobuje jemu i jeho blízkým. Matka unikající z reality vztahů do závislosti na opiátech maskovaných za léky. Starší syn Jamie jako směsice nešikovné nápodoby otce, prázdného vzdoru a alkoholismu. A mladší syn Edmund – Eugene O´Neill sám – na něhož se postupně řítí bezvýchodná skutečnost. Rodina jako nefunkční, ale pevná síť falešných rolí a nesplnitelných očekávání. Rodina jako sociální děloha.

Psychoterapie se, podobně jako drama psychologického realismu, v polovině 20. století stává novým nástrojem poznávání lidské duše v moderní epoše. V posledních letech se z tématu duševních nemocí stává celospolečenské téma a potřeba duševní péče v hroutící se společnosti narůstá. Součástí inscenace tak bude kromě O´Neillova textu také inscenovaná rodinná terapie vycházející z terapeutických setkání, kterých se během zkoušení zúčastní herci jako zástupci svých postav. K jakému poznání na těchto sezeních by členové jedné z nejtragičtějších rodin v dějinách moderního dramatu došli?

Archetypální rodinné panorama odrážející současnost zamotanou do iluze bezmezného individualismu a ekonomického růstu jako jediné spásy.  A pod tím vším – obrovská touha po lásce a pochopení. Stín bílého muže. Temná strana lásky.

Účinkují

Jan Vondráček James Tyrone
Barbara Lukešová Mary Tyronová
Matyáš Řezníček James Tyrone mladší
Samuel Toman Edmund Tyrone
Štěpánka Fingerhutová Služebná (alternace)
Táňa Malíková Služebná (alternace)

Termíny