Celoročně přístupná expozice Zámeckého muzea Telč

1.1.2024, 10:00 – 31.12.2024, 15:00

Ve druhém patře jižního paláce se nachází celoročně přístupná expozice Zámeckého muzea. Ačkoliv má muzeum podobu šlechtických rodových muzeí z 19. století, atraktivní formou a za pomoci moderních technologií představuje méně známou historii města a zámku i jejich obyvatel.

Cena vstupenky: od 70 Kč
Celoročně přístupná expozice Zámeckého muzea Telč
  • Adresa:
    náměstí Zachariáše z Hradce 1
    Telč 588 56

Návštěvníci mají jedinečnou možnost poznat cenné předměty, které byly doposud uložené v zámeckých depozitářích. Uvidí tu například přírodovědnou sbírku, rozsáhlý servis vyrobený ze stříbra či předměty spjaté s dvorní kariérou posledních majitelů zámku Podstatských z Lichtenštejna, jimž vévodí kolekce řádů a vyznamenání. Nechybí například téma myslivosti a pytláctví, proto jsou zde vystaveny i lovecké zbraně, trofeje, doplňky loveckých oděvů, obrazy či grafiky s loveckou tématikou. Zpřístupněny jsou i prostory bývalých hostinských pokojů, které leží v nejhezčí části této trasy s výhledem do náměstí. Návštěvníci také projdou pánským a dámským hostinským pokojem, kde se seznámí s každodenním životem i zálibami zdejších majitelů zámku. Část expozice se věnuje osobnosti renesančního velmože Zachariáše z Hradce, který zámku i městu vdechl jejich současnou podobu. Vystavena je zde unikátní kolekce předmětů, které byly vyrobeny pro pohřeb Zachariáše z Hradce jako insignie renesančního šlechtice, nesené v pohřebním průvodu - prapor, meč, štít a přilba. Tyto předměty mají především velkou umělecko-historickou hodnotu, protože se většinou nedochovaly, nebo jen jednotlivé kusy z původně  větších souborů. Vystavený je také jeho posmrtný obraz, který byl dlouho považovan za ztracený. Zachariáš z Hradce je tak jedením z mála renesančních šlechticů, jehož podobu známe ve všech fázích jeho života od dítěte po starce. Prohlídku uzavírá velkolepý pohled do zámecké kaple Všech svatých, snad nejcennějšího prostoru v areálu zámku, s mramorovým náhrobkem Zachariáše a jeho manželky Kateřiny. 

Prohlídka Zámeckého muzea bude bavit i menší děti. V jednotlivých místnostech jsou pro ně připraveny "aktivní zóny", v nichž se zábavnou formou seznámí s historií zámku a jeho majiteli, prozkoumají vybrané exponáty a objeví různé zajímavosti. Během jednotlivých zastavení se promění v architekty, cestovatele, přírodovědce nebo alchymisty. A když je dostihne únava, mohou si odpočinout v herně nebo se podívat na některý z filmů, který se natáčel v Telči. K dispozici je jim tištěný průvodce s plánkem muzea a jednotlivými úkoly. 

Návštěvní doba

V roce 2024 je otevřeno opět od ledna, vždy od pátku do neděle mezi 10. až 15. hodinou.

do 17. 12. Pá – Ne 10:00 – 15:00

  1. – 30. 12. Čt – Ne 10:00 – 15:00

https://www.zamek-telc.cz/cs/informace-pro-navstevniky/prohlidkove-okruhy/90584-zamecke-muzeum

Průvodce muzeem (nejen pro děti) ke stažení