Památník Zámeček Pardubice v červnu připomíná oběti heydrichiády

23. květen 2024, 15:28
Památník Zámeček Pardubice v červnu připomíná oběti heydrichiády

Během června v Památníku Zámeček Pardubice připomínáme oběti heydrichiády včetně 194 osob popravených přímo na Zámečku. Vedle pietního aktu zavzpomínáme dobročinným během a pochodem Po stopách Silver A či tradičním nočním pochodem Putování za Libuší.

Pietní akt k připomenutí 82. výročí heydrichiády na Pardubicku se uskuteční v pondělí 3. června od 13 hodin. Akt se koná pod záštitou prezidenta České republiky Petra Pavla a záštitou ministra kultury Martina Baxy, zvána je široká veřejnost. Datum nebylo vybráno náhodně – právě 3. června 1942 byly na Zámečku popraveny první ze 194 obětí. Více informací se dozvíte zde.

V sobotu 8. června proběhne druhý ročník dobročinného běhu a pochodu Po stopách Silver A. Na akci určené pro celou rodinu máte na výběr mezi běžeckým závodem a historickou procházkou po místech spojených s výsadkem Silver A, kterou doprovodí výklad průvodce. Více informací najdete na webu akce.

Dobrodružné povahy zveme na tradiční pochod Putování za Libuší, který se uskuteční ze soboty 22. na neděli 23. června. Pochod je vzpomínkou na oběti heydrichiády na Pardubicku a připomínkou posledního přesunu radisty Jiřího Potůčka v roce 1942. Vychází se od Památníku Zámeček a cílem jsou Ležáky, podrobnější informace naleznete zde.

Expozice památníku je v červnu otevřena od úterý do neděle, ve všední dny od 13 do 17 hodin, o víkendech již od 10 hodin. Těšíme se na vaši návštěvu.