Blues Alive Festival 2024 - Šumperk

14.11.2024, 18:00 – 16.11.2024, 23:59

Už čtvrtstoletí přinášíme autentické blues v podání žijících legend, aktuálních hvězd i čerstvých objevů z celého  světa.  Blues ve všech podobách: od raných akustických kořenů až po nejsoučasnější fúze. BluesAlive jsou tři dny a noci plné hudby, poznání a zábavy.

Cena vstupenky: 2300 Kč
Blues Alive Festival 2024 - Šumperk
  • Adresa:
    Fialova 3
    Šumperk 787 01
ERIC BIBB
Americký bluesový písničkář Eric Bibb je publiku Blues Alive dobře známý. Poprvé zde vystoupil v roce 2012 v „africkém“ projektu s malijským kytaristou Habibem Koitém, o pět let později pak koncertoval sólově. Proměnlivost Bibbovy tvorby je pověstná, jeho alba jsou velmi různorodá, aniž by ztratila byť jen píď z kvality nastavené vysoce postavenou laťkou – v tomto ohledu je následovníkem svého přítele a učitele Taj Mahala. Eric Bibb je držitelem řady cen Blues Music Awards, vesměs v oborech akustické hudby, a byl třikrát nominován na cenu Grammy: v roce 1997 za album Shakin' a Tailfeather, o dvacet let později za Migration Blues – a také letos. Držme mu palce, ať to tentokrát s báječným posledním albem Ridin' vyjde.
 
ALBERT CASTIGLIA
Brilantní kytarista z Miami si ostruhy vysloužil jako člen doprovodného bandu legendárního harmonikáře Juniora Wellse a spolupracoval i s řadou dalších známých umělců (Pinetop Perkins, Sugar Blue, Ronnie Baker Brooks, John Primer, Lurrie Bell a další). Ve svých sólových projektech obsáhl jak klasický přístup chicagského elektrického blues, tak moderní bluesrockový výraz. To se odrazilo na jeho velmi příznivém přijetí u publika i odborné veřejnosti. Za album Masterpiece si vysloužil Blues Music Award v kategorii Nejlepší bluesrockové album roku 2020 a z udělování zatím posledních Blues Music Awards v roce 2023 si odnesl dokonce dva primáty, opět za Bluesrockové album roku, kterým se stal jeho zatím poslední vydaný titul I Got Love, a byl také vyhlášen Bluesrockovým umělcem roku.
 
DUWAYNE BURNSIDE
Ne, není to shoda jmen. Duwayne Burnside je skutečně jedním ze čtrnácti(!) dětí, které měl legendární R.L. Burnside se svou ženou Alicí. Duwayne pozorně sledoval hru svého otce, takže brzy mohl nastoupit nejen do jeho doprovodné skupiny, ale také do kapely dalšího význačného exponenta hill country blues Juniora Kimbrougha. Když ho pálila země pod nohama, přesunul se na čas do Memphisu a nebo ještě dál do Los Angeles, všude hrál hudbu svého kraje, a také se vždy po nějakém čase vrátil do rodného Holly Springs právě v centru oblasti, ve které ještě blues žije původním, v podstatě folklorním způsobem života. Duwayne Burnside také úzce spolupracoval s bratry Dickinsonovými, ať už jako host nebo po několik let řádný člen jejich slavné kapely North Mississippi All Stars. Za album Acoustic Burnside byl Duwayne Burnside v roce 2022 nominován na Blues Music Award.
 
CHUCK PROPHET
Významný americký zpěvák a rockový písničkář se proslavil už v osmdesátých letech s populární kapelou Green On Red, jež se pohybovala v žánrech psychedelie a alternativní country. Od začátku devadesátých let je na sólové dráze, na níž natočil dlouhou řadu úspěšných alb a spolupracoval s pestrou škálou muzikantů, jedním z bubeníků, s nimiž hrál nejčastěji, byl Winston Watson, který uhranul publikum Blues Alive před dvěma lety při oslavách osmdesátin Boba Dylana. Chuck Prophet má výrazný autorský styl, je velmi aktivním skladatelem, jehož písničky zpívaly desítky zpěváků, mezi nimi i takové hvězdy jako Bruce Springsteen nebo Solomon Burke.
 
HUGO RACE & MICHELANGELO RUSSO
V roce 2017 tahle podivuhodná dvojice doslova přibila publikum Blues Alive k zemi svými originálními verzemi písní Johna Lee Hookera. Pro rok 2024 chystá albovou novinku s názvem The Crucible. V tuto chvíli ještě nevíme, jaké přesně na ní budou písně, každopádně vydavatel slibuje „zakouřené vokály, amplifikovanou harmoniku, zkreslené kytary v otevřeném ladění a rytmus udávaný nohou; to vše se snoubí s elektronikou, avantgardou a ambientem, aby se výsledkem stala hypnotická zvuková stěna zavěšená v čase a prostoru“. To zní mimořádně slibně, a proto chceme opět být u toho i naživo.
 
MARCO BARTOCCIONI
Něco takového jsme na Blues Alive ještě neviděli. To, že Ital Marco Bartoccioni hraje skvěle na běžnou kytaru, výborně zpívá a jeho koncerty jsou skutečně výbušnými show na pomezí blues, jižanského rocku a soulu, nad tím lze uznale pokývat hlavou, ale největší interpretův trumf to není. Ten vytáhne z rukávu ve chvíli, kdy vezme do ruky, přesněji „pod ruce“ lap steel kytaru a rozehraje ji do vpravdě ďábelského tornáda slidovaných tónových gejzírů. Tohle vystoupení bude jedním z těch, na která dlouho nezapomeneme!
A dál? Koncert v kostele. Hudební dílny se zahraničními umělci. Výstava. Mraky dalších koncertů. Noční jam sessions. Tombola na dobročinné účely. Síň slávy.
To si prostě nemůžete nechat ujít...