Pravomil v Dlouhé – román Petra Stančíka v režii Tomáše Dianišky

Pondělí, 13.05.2024 19:00 | další termíny

Pravomil se zrovna zamiloval. Kromě své dívky miluje i svou Vlast a pro obě je ochoten rvát se na život a na smrt. Spravedlnost, pravda a láska to u nás nikdy neměly jednoduché a tak se Pravomil vydává na úžasný a naprosto nepředvídatelný výlet po dějinách moderního světa.

Pravomil v Dlouhé – román Petra Stančíka v režii Tomáše Dianišky
  • Adresa:
    Dlouhá 39
    Praha 1 110 00

Adaptace románu nositele ceny Magnesia Litera inspirovaného skutečným osudem hrdiny, který ovlivnil události a životy celých generací, je první prací režiséra Tomáše Dianišky v Divadle v Dlouhé. Společně s dramaturgem Pavlem Baďurou je zároveň spoluautorem scénáře, který román s dvěma stovkami postav a téměř stovkou prostředí převedl do podkladu pro představení o standardní délce cca 2,5 hodiny.

Tomáš Dianiška se k tématům jako Hrdina nebo Hrdinství vyjadřuje permanentně už přes deset let. Činí tak především skrze komedii, nadhled, dovedné mísení žánrů – tak, aby divák nebyl napřen k heroickým skutkům, ale spíše měl možnost hrdinův svět spatřit v novém, poutavějším světle. Nestaví pomníky, píše příběhy. Sám říká, že jde o to, zpřístupnit hrdinu divákovi přes situace, které by se mohly stát. Magické „kdyby“ je samotnou podstatou jeho tvorby. Jeho historičtí hrdinové mluví současným jazykem, dostávají se do groteskních situací a žánrových obrazů, to vše v „punkovém“ hávu, ale na půdorysu sevřeného dramatického tvaru.

Foto: ©Martin Špelda

Účinkují

Pavel Neškudla
Jan Sklenář
Štěpánka Fingerhutová
Čeněk Koliáš
Samuel Toman
Tomáš Turek
Miroslav Zavičár
Magdalena Zimová
Milan Potoček
Martina Fialová
Kateřina Jirčíková
Tomáš Makovský
Jiří Nedbal

Termíny