O bílé lani - Divadlo Drak

24.2.2024, 16:00 – 29.2.2024, 20:00

Královskému páru se narodila dcerka, dali jí jméno Jitřenka. Byla hodná, hezká a rodičům by mohla dělat jen samou radost, kdyby se však nad ní nevznášela zvláštní hrozba. 

O bílé lani - Divadlo Drak
  • Adresa:
    Hradební 632/1, 500 02 Hradec Králové 632/1
    Hradec Králové 500 02

Do jejích šestnácti let na ní nesmí dopadnout jediný paprsek slunečního světla, jinak…A tak dal král vystavět zámek bez oken a dveří rozhodnut, že Jitřenku před paprsky uchrání. Jenomže beze světla se žít nedá…

Bílá je barva nevinnosti, neposkvrněnosti, čistoty. Z hlediska biologického je však bílá laň jedním z mnoha příkladů albinismu. Albíni jsou v živočišné říši (a ostatně i mezi lidmi) vzácností, ovšem za tuto výlučnost platí vysokou cenu. Jednak je jejich výrazné zbarvení činí samo o sobě bezbrannějšími a ve volné přírodě ohroženějšími, zároveň však jsou časté případy, kde je stádo nebo smečka pro jejich výlučnost odvrhne. Na druhou stranu jim bývají připisovány výjimečné, někdy až mystické vlastnosti. S bílou laní tomu není jinak. Stará myslivecká pověra například praví, že střelec, který uloví bílou laň, do roka zemře.

Režie: Jakub Vašíček
Dramaturgie: Tomáš Jarkovský
Hudba: Jiří Vyšohlíd
Scéna: Kamil Bělohlávek
Kostýmy: Tereza Vašíčková
Texty písní: Jan Skácel, Tomáš Jarkovský
Pohybová spolupráce: Petra Brabcová

Premiéra: 19. 3. 2016

Délka představení: 50 minut

Vhodné pro žáky 3.-7. třídy ZŠ